Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.08.2019 04:20

Záhradné kompostéry bude mesto rozdávať od začiatku septembra


Ilustračná snímka, zdroj: kompost.sk


Kompostéry s objemom 1050 litrov do domácností v rodinných domoch so záhradou bude dolnokubínska samospráva bezplatne rozdávať začiatkom septembra.


Prvá etapa distribúcie je naplánovaná od 3. do 6. septembra vo dvore Mestského úradu v Dolnom Kubíne.       

„Obyvatelia mesta si počas týchto dní môžu kompostéry vyzdvihnúť na mestskom úrade v čase od 12.00 h do 15.00 h, okrem stredy 4. septembra, keď budú pracovníci k dispozícii od 14.00 h do 16.30 h. Pre občanov, ktorí žijú v mestskej časti Záskalie, bude pripravené odovzdávanie v sobotu 7. septembra pri hasičskej zbrojnici od 10.00 h do 14.00 h,“ priblížila hlavná koordinátorka projektu Beáta Valeková s tým, že od výdajného miesta si obyvatelia musia zabezpečiť vlastný odvoz.       

Kompostéry sú určené len pre obyvateľov s trvalým pobytom na území mesta, ktorí sú vlastníkmi nehnuteľnosti. Pri preberaní zariadenia musia predložiť doklad totožnosti. „Plastový kompostér bezplatne na obdobie piatich rokov dostane každá domácnosť, ktorej vlastník podpíše s mestom protokol o odovzdaní a prevzatí zariadenia. Po uplynutí termínu sa kompostér stane vlastníctvom domácností. Taktiež každý dostane návod na jeho zloženie a používanie,“ doplnila Valeková.       

Podľa Martina Buznu z dolnokubínskej radnice predstavujú vyššie uvedené termíny len prvú etapu odovzdávania zariadení. Samospráva plánuje zverejniť aj ďalšie termíny a miesta, keď si budú môcť občania kompostéry prevziať. Informovať o nich bude prostredníctvom internetovej stránky mesta, mestskej televízie, novín Kubín a na sociálnych sieťach.       

Kompostéry sú prioritne určené pre majiteľov rodinných domov, ktorí majú záujem spracovať svoj záhradný odpad. Odovzdávanie kompostérov je súčasťou projektu s názvom Predchádzanie vzniku odpadu kompostovaním, ktorý je financovaný z Operačného programu Kvalita životného prostredia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
29.10.2018
Čaro dreva
Pod týmto názvom bude 7. novembra 2018 o 16.00 hod. vernisážou vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvorená výstava prác rezbára Ľubomíra Orsága pri príležitosti jeho životného jubilea.
viac
15.04.2019
Oravská galéria získala vlani dotácie z FPU na sedem projektov
Sedem projektov Oravskej galérie (OG) v Dolnom Kubíne získalo minulý rok dotáciu z Fondu na podporu umenia (FPU). Financie v celkovej výške viac ako 35.000 eur boli použité na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov a výstavnú činnosť. Informovala o tom riaditeľka galérie Eva Ľuptákov
viac
26.09.2019
Výstava Hviezdy pod hviezdnou oblohou v Dolnom Kubíne
Vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvoria vernisážou 2. októbra o 17. h výstavu prác oravskej rezbárky Aleny Mrekajovej z Bobrova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %