Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.06.2022 03:20

Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec, prejazdná bude i v zime


Cesta cez Pačanský kopec.


Cesta medzi obcami Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava a Úhornou v okrese Gelnica vedúca cez takzvaný Pačanský kopec sa dočkala rekonštrukcie.


Košický samosprávny kraj (KSK) z vlastných zdrojov opraví deväťkilometrový úsek vozovky, vďaka čomu bude cesta II/549 prejazdná aj počas zimy. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

"Táto cesta svojimi šírkovými parametrami nespĺňa parametre cesty II. triedy, jej šírka je iba približne päť metrov. Cez ostré zákruty ňou neprejdú ani vozidlá zabezpečujúce zimnú údržbu. Každoročne je preto úsek od novembra do konca marca uzavretý," uviedol Trnka s tým, že cestou podľa posledného sčítania dopravy prejde denne približne 360 áut.

Projekt rekonštrukcie cesty cez Pačanský kopec je zameraný na elimináciu bezpečnostných rizík. Cesta tak bude rozšírená, upravené bude jej podložie i krajnice a na miestach s ostrými zákrutami pribudne celkom 31 výhybní. Vybudované budú aj dláždené priekopy v dĺžke päť kilometrov či nové bezpečnostné zariadenia vrátane oceľových zvodidiel.

Vďaka rekonštrukcii cesty cez Pačanský kopec bude môcť byť vozovka medzi okresmi Rožňava a Gelnica udržiavaná aj počas zimného obdobia. Prejazdná počas zimy tak bude pre osobné autá, dodávky do 3,5 tony a malé autobusy. "Rekonštrukciou dosiahneme to, že celá Hnilecká dolina, čo je vyše 31 000 ľudí, a tiež obyvatelia Gemera budú môcť využívať túto cestu celoročne a nebudú musieť jazdiť cez obchádzkovú trasu," dodal Trnka.

Na opravu cesty cez Pačanský kopec vyčlenil KSK zo svojho rozpočtu viac ako 2,1 milióna eur, zhotoviteľom stavby bude spoločnosť Strabag. Práce na ceste by mali trvať šesť mesiacov a počas rekonštrukcie bude úsek úplne uzavretý pre všetky druhy dopravy. Obchádzková trasa povedie z Krásnohorského Podhradia po ceste I/16 v smere na Moldavu nad Bodvou a ďalej cez Jasov po ceste II/550 a Smolník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2022
Začína sa rekonštrukcia cesty od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto
Košický samosprávny kraj (KSK) začína od štvrtka s prvou etapou rekonštrukcie cesty druhej triedy II/552, vedúcej z Košíc po štátnu hranicu s Ukrajinou. Prvá etapa zahŕňa časť od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto. Opravou prejde 17 kilometrov ciest aj dva mosty - pri Nižnej Hutke a Bohdanovciach.
viac
09.09.2022
Začína sa rekonštrukcia cesty od obce Herľany na Banské za 3,3 milióna eur
Košický samosprávny kraj (KSK) začína s rekonštrukciou cesty II/576 v dĺžke šiestich kilometrov od obce Herľany (okres Košice-okolie) na obec Banské (okres Vranov nad Topľou). Základný kameň stavby vo štvrtok slávnostne poklepali v Herľanoch.
viac
27.10.2022
Rekonštrukcia Pačanského kopca finišuje
Rekonštrukcia Pačanského kopca medzi Úhornou v okrese Gelnica a Krásnohorským Podhradím v okrese Rožňava je vo finálnom štádiu. Košický samosprávny kraj (KSK) o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
18.01.2023
KSK začína s rekonštrukciou kreatívneho centra za takmer 19 miliónov eur
Košický samosprávny kraj (KSK) začína s komplexnou rekonštrukciou objektu, kde bude sídliť krajské kreatívne centrum, za takmer 19 miliónov eur. V pondelok kraj podpísal zmluvu na stavebné práce so žilinskou spoločnosťou Hastra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %