Sobota 08.02.2025
Dnes má meniny 
Zoja
°C
24.02.2019 12:05

Zabíjačkové slávnosti pripomenuli tradičné pochúťky i fašiangy


Ilustračná snímka (archív ocú)


Výrobu tradičných zabíjačkových pochúťok a fašiangových jedál predstavili v sobotu v Dolnom Hričove (okres Žilina) na desiatom ročníku Zabíjačkových slávností.


Podľa Ladislava Kaveckého zo združenia Rýchly sled udalostí nechýbali popri dobrom jedle aj výrobky lokálnych remeselníkov, ochutnávka kvalitných destilátov, ľudová veselica či pochovávanie basy.       

"Na námestí v Dolnom Hričove sa stretli ľudia, ktorí majú radi dobré jedlo, pitie a fašiangovú zábavu. Robili sa tu tradičné zabíjačkové jedlá a predávali sa hotové výrobky. Folklórni nadšenci - bývalí tanečníci z folklórnych súborov Stavbár, Rozsutec a Jedľovina predviedli v zoskupení Oprášené krpce svoje umenie v dvoch pásmach a na záver pochovali basu," povedal Kavecký.       

Tradičné domáce mäsové výrobky pripravoval Ján Masný z Paštinnej Závady. "Dnes robíme len malú ukážku výroby klobások. Najlepšie sú na ne bravčové črevá. Mäso je z bravčového pleca a dorobíme ho podľa chuti. Zo zabíjačky zjem akúkoľvek pochúťku, ale najradšej mám klobásku. Zabíjačky robím odmalička. Kedysi ich bolo 30 až 40 za zimu. Teraz je sviatkom, keď ich urobím od šesť do desať. Starí vymierajú, mladým sa to neoplatí. Každý chodí do roboty od rána do večera, nie je na to čas. A chov prasiat doma potrebuje svoj čas," uviedol Masný.       

O ponuku kvalitných destilátov sa staral Jaroslav Drienik zo Slovenského rádu rytierov destilátov. "K zabíjačke patrí, samozrejme, slivovička, ktorá by mala byť kráľovnou slovenských destilátov. Slivovica, hruškovica, jablkovica sú najbežnejšie destiláty, ktoré sa používajú pri domácich zabíjačkách. Robíme ochutnávku desiatich druhov ovocných destilátov a súťažiaci ich skúšajú uhádnuť," vysvetlil Drienik.       

"Naše heslo je pi málo, ale pi dobre. Snažíme sa, aby ľudia vypili dobrý destilát, nie veľa, a aby padol na zdravie a na úžitok. Dobrý destilát zahreje nielen telo, ale aj dušu. Je to spojené s tým, že destilát podporuje trávenie, takže k zabíjačke je veľmi dobrý," dodal zástupca Slovenského rádu rytierov destilátov.       

Komisár na súťažiach destilátov Michal Bačinský podotkol, že najlepšie sú destiláty pripravené s láskou. "Z ovocia, aké by ste dali jesť vlastným deťom. Musí byť dozreté, čisté, voňavé a šťavnaté. Ak je to napríklad slivka, keď ju človek ovonia, hneď vie, že prišiel do slivkového sadu na jeseň. Všetko je dozreté, krásne voňavé a cíti sa, akoby tam bol. Aj marhuľa musí byť taká, že po ovoňaní a ochutnaní sa človek musí cítiť, ako keby pil u babky v lete marhuľový sirup," vysvetlil Bačinský.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Abovské slávnosti lákajú folklórom, zábavou i gulášom
Hudbu, tanec, spev a ďalší sprievodný program pre dospelých a deti ponúkne 48. ročník Abovských folklórnych slávností, ktoré sa budú konať v nedeľu (19. 6.) v Rozhanovciach pri Košiciach.
viac
28.06.2017
Mesto pod Zoborom pozýva všetkých na mestské slávnosti
Od pondelka do stredy (3. - 5. júla 2017) ožije centrum Nitry mestskými slávnosťami „Nitra, milá Nitra...“, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami, ktoré bývajú každoročne venované významným osobnostiam histórie a súčasnosti Nitry. Nad slávnosťami prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico.
viac
14.07.2021
Neďaleko Žiliny majú najmodernejšiu linku na spracovanie odpadu
Podľa najnovších údajov vyprodukoval vlani každý Slovák 446 kilogramov odpadu. Podľa štatistického úradu je to až o 53 kilogramov viac, ako je priemer za posledných päť rokov.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.17 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
2.98 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %