Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.02.2024 03:11

ZAaRES pomohli cirkvi s vyčistením a úpravou drevín na kalvárii


Banskobystrická kalvária. Snímka zdroj: centralslovakia.eu


Banskobystrická kalvária je vyhľadávaným miestom mnohých obyvateľov i návštevníkov mesta pod Urpínom. S vyčistením celej lokality a úpravou drevín pomohli v uplynulých dňoch rímskokatolíckej cirkvi pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES), aby ju s prichádzajúcou jarou zatraktívnili.


Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Kalvária pozostáva z ôsmich kaplniek, Kostola povýšenia sv. Kríža a jedinečnej, takmer 300-ročnej lipovo-gaštanovej aleje lemujúcej trasu krížovej cesty. Urpínska lipová aleja bola v roku 1983 vyhlásená za chránenú prírodnú pamiatku. Je v správe Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorá sa o ňu stará s cieľom zachovať ju pre ďalšie generácie.         

"Počas uplynulých štyroch rokov zabezpečila ošetrenie 14 chránených stromov v hodnote okolo 9500 eur. Napriek starostlivosti bolo nevyhnutné v posledných týždňoch odstrániť z dôvodu zlého zdravotného stavu dve lipy, no ich torzá ponechali. V spolupráci so ZAaRES bude zároveň na všetkých ostatných drevinách v blízkej budúcnosti vykonaný dendrologický posudok na účely zistenia ich stavu a nastavenia budúceho manažmentu, pričom súčinní sú aj pamiatkari," konštatovala Marhefková.         

Ako zdôraznil Ondrej Chramec zo ZAaRES, cieľom je ponechať dreviny v čo najlepšom zdravotnom stave a nastaviť ich manažment. "Zároveň chceme zachovať hlavnú myšlienku stromoradia a aleje pre návštevníkov tak, aby spĺňali i bezpečnostnú a estetickú funkciu. V rámci starostlivosti o dreviny nás zároveň Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Banská Bystrica poprosila o pomoc pri čistení ich pozemku, čo sa nám aj podarilo odstránením náletov a omladením krovov," doplnil Chramec. Verí, že to návštevníci ocenia a budú sa na kalvárii cítiť ešte lepšie a bezpečnejšie.         

"Banskobystrická kalvária s kaplnkami a lipovou alejou ponúka priestor na očistenie mysle, prechádzku, turistiku i šport. Mnohých toto miesto dokáže očariť práve tým, že sa nachádza len na skok od Námestia SNP, a práve z nej možno pozorovať celé mesto z vtáčej perspektívy," dodal primátor Ján Nosko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2019
Nezamestnaní Rómovia majú šancu získať pracovné návyky a zručnosti
Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o., Banská Bystrica sa snaží pomôcť Rómom a ďalším skupinám ohrozeným sociálnym vylúčením a chudobou.
viac
12.05.2020
Podnikateľom znížia alebo odpustia platby za letné terasy
V najbližších dňoch sa chystá mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde chce primátor Ján Nosko predložiť poslancom návrh na zníženie platieb za letné terasy o 80 percent.
viac
02.07.2022
Župa vyzvala vládu, aby pomohla strategickým podnikom cez envirofond
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja dnes schválilo výzvu adresovanú vláde, na prehodnotenie rozdeľovania peňazí z envirofondu pre strategické podniky, ktorých prevádzka je energeticky náročná a teda ju významne ovplyvňujú ceny elektriny. Na území kraja sa nachádzajú hneď tri.
viac
26.10.2022
Mesto už vykonáva údržbu bežkárskych tratí pred zimnou sezónou
Jeseň je ideálna na údržbu bežkárskych tratí pred zimnou sezónou, a preto pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) mesta Banská Bystrica v týchto dňoch upravujú lesné cesty a zvážnice. ZAaRES o tom informovali na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %