Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.10.2022 11:40

Za symbolické cestovné sa v PSK a KSK odviezlo viac ako 154 000 cestujúcich


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický a Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa aj tento rok aktívne zapojili do kampaní na podporu verejnej dopravy v rámci Európskeho týždňa mobility. Počas Medzinárodného dňa bez áut (22. 9.) ponúkli ľuďom možnosť cestovať autobusmi prímestskej dopravy za symbolické cestovné.


Zľavu v rámci akcie využilo viac ako 154 000 cestujúcich. Celková výška poskytnutej zľavy v oboch krajoch predstavovala vyše 84 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"V porovnaní s priemerom prepravených osôb v pracovných dňoch školského roka ide o nárast počtu cestujúcich o 5978 ľudí. Verím, že mnohí z tých, ktorí cestovali autobusom do práce alebo školy počas tohto dňa prvýkrát, budú naše autobusy využívať aj po iné dni. Na zvyšovaní komfortu, presnosti a rýchlosti autobusovej dopravy pracujeme dlhodobo v rámci tvorby integrovaného dopravného systému. Snažíme sa tým motivovať ľudí presadnúť z áut do vozidiel verejnej dopravy," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Počas Európskeho týždňa mobility zorganizovali KSK a PSK v spolupráci s IDS Východ aj druhý ročník iniciatívy 10 000 Pre zdravie. Cieľom aktivity bolo, aby východniari urobili od 16. do 22. septembra aspoň 10 000 krokov denne. Následne sa mohli zapojiť do súťaže. Účastníci napokon spolu nachodili počas týždňa trvania aktivity takmer 7 miliónov krokov. V počte registrovaných účastníkov aj prejdených krokov boli podľa Jeleňovej aktívnejší obyvatelia Prešovského kraja.

"Aktivitou sme chceli motivovať obyvateľov kraja, aby využívali pešiu chôdzu pravidelne a zaradili ju k svojim každodenným činnostiam. Som rád, že sme k dennodennej chôdzi motivovali aj mladých ľudí, pre ktorých je pohyb tak veľmi dôležitý. Zároveň ma teší, že počas Medzinárodného dňa bez áut sa autobusmi odviezli aj noví cestujúci, ktorí si tak vyskúšali verejnú dopravu ako lacnejšiu alternatívu oproti jazde osobným autom na preplnených cestách," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
16.09.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska už môžete platiť mobilom
Cestujúci so smartfónom môžu v prímestskej autobusovej doprave na východnom Slovensku platiť za cestovný lístok virtuálnou dopravnou kartou. Počas Európskeho týždňa mobility ju získajú bezplatne.
viac
12.10.2021
Viac ako tritisíc východniarov získalo nové dopravné karty zdarma
Počas Európskeho týždňa mobility zaznamenalo bezplatné vydávanie dopravných kariet úspech. Za týždeň si ich vyzdvihlo vyše 3000 cestujúcich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %