Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.10.2022 08:25

Za prvý mesiac zberu jedlých olejov a tukov vyzbierali 1000 litrov oleja


Snímka zdroj: (ahoj.tv).


Výsledky prvého zberu jedlých olejov a tukov v Košiciach naplnili projektové očakávania.


Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová s tým, že po prvom mesiaci od rozdania vedierok do rodinných domov a rozostavania spoločných zberných nádob sa vyzbieralo a na materiálové zhodnotenie postúpilo takmer 1000 litrov oleja.

"Tento použitý jedlý olej by inak s veľkou pravdepodobnosťou skončil v odpadovom potrubí. Samostatný zber je účinnou prevenciou zanášania odpadového potrubia, zabraňuje znečisťovaniu odpadových vôd a v neposlednom rade šetrí prírodné zdroje vďaka zhodnocovaniu odpadu," uviedla s tým, že najbližší zber budú realizovať v novembri.

Ako pripomenula, na webe, ako aj na sociálnej sieti nájdu Košičania všetky užitočné informácie vrátane krátkeho edukačného videa a prehľadnej mapy rozmiestnenia spoločných zberových nádob v meste.

Pilotný projekt spustili v septembri. Vybrané domácnosti v rodinných domoch majú možnosť zbierať olej do oranžových vedierok, ktoré v deň zberu vyložia pred dom. Vedierko je majiteľovi po vyprázdnení vrátené na ďalšie použitie. Obyvatelia bytoviek olej zbierajú do plastových fliaš a tie následne vhadzujú do oranžových 120-litrových nádob. Do projektu sa zapojila väčšina mestských častí, desiatky škôl a škôlok a tiež dva potravinové reťazce v Košiciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2016
Zberné dvory majú zabrániť vzniku nelegálnych skládok
Nové zberné dvory (ZD), ktoré spoločnosť KOSIT v Košiciach otvorila začiatkom júla na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici v mestskej časti Košice - Šaca sa podľa vedenia osvedčili. Celkovo ich je v Košiciach v súčasnosti päť.
viac
22.06.2017
Mestská časť Košice-Juh má moderné uzamykateľné kontajnerovisko
Spoločnosť KOSIT a. s. odovzdala mestu a Mestskej časti Košice-Juh bezplatne do užívania nové uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.
viac
20.09.2022
Nové zariadenie na zber odpadov otvorili na Jarmočnej ulici
Nové zariadenie na zber odpadov otvorili mesto Košice a spoločnosť Kosit na Jarmočnej ulici. Určené je primárne podnikateľom z Košíc i okolia, ktorí vedia svoj odpad priviezť vo vlastnej réžii.
viac
04.10.2022
Použité jedlé oleje začali zbierať a odvážať priamo z domácností
Použité jedlé oleje začali v Košiciach v uplynulých dňoch zbierať a odvážať priamo z domácností. Ide o pilotný projekt mesta Košice, ktorý ho realizuje v spolupráci s firmou Kosit. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Slavomíra Brzová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %