Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.09.2022 04:15

Nové zariadenie na zber odpadov otvorili na Jarmočnej ulici


Na snímke novotvorené zariadenie na zber odpadov Centrum JARMOČNÁ v Košiciach v utorok 20. septembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Nové zariadenie na zber odpadov otvorili mesto Košice a spoločnosť Kosit na Jarmočnej ulici. Určené je primárne podnikateľom z Košíc i okolia, ktorí vedia svoj odpad priviezť vo vlastnej réžii.


Centrum Jarmočná vzniklo rozdelením existujúceho areálu dcérskej spoločnosti Kosit East a nachádza sa v priemyselnom areáli za železničnou zastávkou Košice predmestie. Nová služba vzniká ako reakcia na opakujúce sa dopyty podnikateľov v meste, ktorí k odvozu produkovaného odpadu nepotrebujú využiť prepravu prostredníctvom zberovej spoločnosti. "Systém odovzdávania odpadu v tomto zariadení je porovnateľný so zaužívaným systémom príjmu odpadu v zberných dvoroch. Základným rozdielom je, že o odovzdaní odpadu v Centre Jarmočná dostáva zákazník po úhrade poplatku daňový doklad," informovala spoločnosť Kosit. Úhrada je realizovaná výhradne platobnou kartou. V piatich zberných dvoroch určených obyvateľom mesta Košice je odpad prijímaný bezplatne a bez potvrdenia.

Do centra Jarmočná môžu podľa firmy aj obyvatelia privážať stavebný odpad z bytových prerábok. Po úhrade poplatku tak získajú platný doklad, ktorý je v zmysle legislatívy nutné doložiť k stavebnému povoleniu pred kolaudáciou stavby. Prevádzku riadi poverený pracovník, ktorý s dôrazom na bezpečnosť koordinuje každý krok procesu. Celkovo je v centre umiestnených 15 zberných nádob rôznych objemov.

Niektoré druhy odpadov, ako napríklad papier, elektroodpad, akumulátory či batérie sú prijímané bezodplatne. Poplatok sa týka vybraných druhov odpadov z kategórie "O", ako čistý a zmiešaný stavebný odpad, objemný odpad, zmiešané obaly, absorbenty, izolačné materiály, drevo, sklo, plasty a gumy.

Podľa generálneho riaditeľa Kosit Mariána Christenka miesto, kam by mohli podnikatelia voziť na prívesnom vozíku alebo v dodávke odpad zo svojho podnikania, vzniklo aj na základe požiadaviek klientov. "V súčasnosti pre nich zabezpečujeme prepravu odpadov na zhodnotenie či zneškodnenie výhradne našimi a subdodávateľskými vozidlami. Otvorením Centra Jarmočná tak napĺňame požiadavku cieľovej skupiny a dopĺňame portfólio služieb," uviedol.

Pre zákazníkov je centrum otvorené denne počas pracovných dní v čase od 8.00 do 17.00 h a v sobotu od 8.00 do 15.00 h. Vjazd je odporúčaný vozidlám do 3,5 tony.

"Vítame otvorenie nového zberného dvora aj vzhľadom na to, že mesto Košice kladie veľký dôraz na recykláciu a ekológiu," povedal primátor mesta Jaroslav Polaček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2016
Zberné dvory majú zabrániť vzniku nelegálnych skládok
Nové zberné dvory (ZD), ktoré spoločnosť KOSIT v Košiciach otvorila začiatkom júla na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici v mestskej časti Košice - Šaca sa podľa vedenia osvedčili. Celkovo ich je v Košiciach v súčasnosti päť.
viac
21.11.2016
Košice môžu mať až 10 rokov garantovanú cenu za odpad
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na decembrovom zasadnutí zaoberať prevodom 29 kusov akcií, zodpovedajúcim 29-percentnému podielu mesta Košice na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s..
viac
21.01.2019
Mesto si chce zobrať úvery na financovanie investícií
Mesto Zlaté Moravce plánuje prijať preklenovací a investičný úver v celkovej sume pol milióna eur. Prijatie preklenovacieho úveru v celkovej sume 452.265 eur a investičného úveru v objeme 47.735 eur budú schvaľovať mestskí poslanci na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
31.10.2022
Za prvý mesiac zberu jedlých olejov a tukov vyzbierali 1000 litrov oleja
Výsledky prvého zberu jedlých olejov a tukov v Košiciach naplnili projektové očakávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %