Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.04.2017 10:00

Za letné terasy na pešej zóne zaplatia podnikatelia kultúrnym podujatím


Ilustračná snímka.


Majitelia a prevádzkovatelia reštauračných zariadení v Nitre nebudú musieť platiť mestu prenájom za letné terasy pri svojich prevádzkach. Mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní rozhodli, že verejný priestor pod terasami nebude magistrát prenajímať, ale požičiavať.


Podľa viacerých poslancov sú letné terasy súčasťou mestského života a lákajú ľudí do centra mesta. „Chceme posilniť návštevnosť pešej zóny, preto plochu pod terasami dávame do výpožičky a za prenájom si nič neúčtujeme, aj keď tu bol aj variant, podľa ktorého by mesto z letných terás malo mať príjem a poplatky by sme mali vyberať,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.       

Mestské zastupiteľstvo sa nakoniec rozhodlo pomôcť podnikateľom, ktorí vďaka letným terasám, dokážu prilákať na nitriansku pešiu zónu viac návštevníkov. Magistrát im však uloží zmluvnú povinnosť, zorganizovať počas turistickej sezóny verejné kultúrne podujatie. „Môžu sa striedať, alebo pripraviť koncert či inú akciu aj spoločne. Neočakávame žiadne veľké podujatia, pokojne to môže byť záležitosť za 100 eur. Ide nám o to, aby sa v lete zaplnila pešia zóna nielen pre letné terasy, ale aj vďaka kultúrnym podujatiam, ktoré sa tu takto zorganizujú,“ vysvetlil Dvonč.       

V súvislosti s bezplatnou výpožičkou priestoru pod letnými terasami sa však v Nitre ozývajú hlasy o nerovnom prístupe a diskriminácii podnikateľov, ktorí majú reštaurácie mimo pešej zóny. „Prevádzkovatelia letných terás v centre mesta boli zvýhodnení oproti ostatným podnikateľom, ktorí za prenájom terás musia platiť,“ hovorí niekdajší organizátor kultúrnych podujatí na nitrianskej pešej zóne Daniel Balko.       

Podľa jeho slov by bolo spravodlivejšie, keby magistrát od podnikateľov na pešej zóne žiadal úhradu za prenájom letnej terasy. „Tento poplatok by však mohli vymeniť za zorganizovanie kultúrneho podujatia, nie však jedného, ale v intenzite jedno podujatie za každý celý mesiac používania terasy. V prípade akceptovania tohto návrhu, by to pri nezmenenom počte terás znamenalo pripraviť počas leta približne 30 podujatí v organizačnom zabezpečení samotných prevádzkovateľov. Toľko podujatí sa počas leta na pešej zóne ešte nikdy neuskutočnilo,“ dodal Balko. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
07.05.2019
Noc múzeí a galérií ponúkne bohatý program
Počas pravidelného podujatia Noc múzeí a galérií pripravujú kultúrne inštitúcie v Nitre na tretiu májovú sobotu bohatý program. Do podujatia, ktoré sa koná 18. mája, sa zapoja viaceré galérie a múzeá.
viac
06.02.2023
Tretia februárová sobota bude patriť Bratislavským fašiangom
Tretia februárová sobota (18. 2.) bude v hlavnom meste patriť Bratislavským fašiangom. Ich prvý ročník bude na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou a jej okolí.
viac
26.05.2023
Nitra poskytne na kultúru, pamiatky a cestovný ruch dotácie 123 000 eur
Mesto Nitra podporí projekty v oblasti kultúry, pamiatok a cestovného ruchu sumou 123 000 eur. Peniaze na dotácie schválili mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %