Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.05.2023 11:40

Z rezervného fondu mesta pôjde na bežné výdavky i investície milión eur


Na archívnej snímke Františkánsky kláštor v Kremnici. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Kremnica použije na krytie bežných výdavkov, spolufinancovanie rozbehnutých projektov i investičné akcie z rezervného fondu milión eur. Prerozdelenie financií schválili poslanci mesta na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.


Ako uviedol primátor mesta Martin Novodomec, približne tretina prostriedkov pôjde na dofinancovanie opatrení vlády, ktoré mali nepriaznivý vplyv na mestský rozpočet.

"V rámci prvej zmeny rozpočtu sme museli investičné prostriedky využiť na sanovanie straty, ktorú sme mali preto, lebo nám klesali príjmy z dane z príjmov fyzických osôb," skonštatoval Novodomec. Ako dodal, prostriedky z rezervného fondu pokryjú aj výdavky, ktoré mesto vynaložilo pre plošné zvyšovanie miezd zamestnancov vo verejnej správe. V rámci krytia schodku bežného rozpočtu boli financie určené aj na dofinancovanie spotreby verejného osvetlenia či údržbu mestských budov.

Na krytie schodku kapitálového rozpočtu v roku 2023 mesto z rezervného fondu vyčlenilo vyše 667 000 eur. Takmer polovica pôjde na spolufinancovanie rozbehnutých projektov, na ktoré samospráva získala dotácie z európskych zdrojov. Na projekt regionálnej kompostárne mesto vyčlenilo 150 000 eur, ďalších takmer 150 000 eur pôjde na dofinancovanie rekonštrukcie budovy technických služieb.

Približne tretinu z milióna eur z rezervného fondu použije Kremnica v tomto roku na investičné akcie. V rámci nich počíta napríklad s opravou autobusovej čakárne, obnovou parkoviska Jeleň a plochy tržnice či opravou oporného múru a brány na cintoríne. Samospráva chce investovať aj do riešenia situácie s parkovaním na Skalke a prípravy projektových dokumentácií.

Mesto mohlo milión eur z rezervného fondu využiť vďaka príjmom z ťažby v mestských lesoch za posledné roky. "Kremnica je zodpovedným hospodárom, čo sa týka hospodárenia s majetkom lesov. Musíme korektne skonštatovať, že vplyvom dobrého hospodárenia aj dobrej ceny dreva za rok 2021 sa dosiahol vysoký výsledok hospodárenia, a tak mohlo mesto využiť tieto prostriedky," vysvetlil primátor. Ako dodal, v rámci mestských lesov nedošlo k žiadnemu nadvýrubu, cena dreva sa však v uplynulých rokoch zdvojnásobila, čo mestu prinieslo vyššie príjmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Mesto Nováky hospodárilo v prvom polroku s prebytkom viac ako 450 000 eur
Mesto Nováky hospodárilo ku koncu prvého polroka tohto roka s prebytkom vo výške 450 491 eur. Vyplýva to z Vyhodnotenia hospodárenia mesta za prvý polrok tohto roka, ktoré na svojom pondelňajšom rokovaní schválili novácki mestskí poslanci.
viac
03.06.2020
Kežmarskí poslanci sa zaoberali zmenou rozpočtu a menovali aj náčelníka MsP
Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku sa zaoberalo plánovanou zmenou rozpočtu, ktorý ovplyvnila pandémia, vymenovaním nového náčelníka mestskej polície (MsP) či znížením poplatku za prenosnú parkovaciu kartu pre prevádzkovateľov ubytovacích zariadení.
viac
10.06.2020
Mesto Prievidza pozastavilo investície v sume takmer 280 000 eur
Opatrenie v súvislosti s výpadkom príjmov v nadväznosti na pandémiu nového koronavírusu premietla do prvej úpravy rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (8. 6.) schválili tamojší mestskí poslanci.
viac
17.12.2022
Bánovce nad Bebravou použijú rezervný fond na investície i bežný chod mesta
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje v budúcom roku realizovať menej investícií ako v predchádzajúcom období. Počíta totiž s nižšími príjmami a vyššími výdavkami, na realizáciu investícií i bežný chod mesta musí použiť i rezervný fond.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %