Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.05.2020 11:55

MsZ Banskej Bystrice schválilo 320 000 eur pre boj s pandémiou


Banská Bystrica.


Mestskí poslanci v Banskej Bystrici schválili v utorok (28. 4.) sumu vo výške 320 000 eur, ktorá sa použije z rezervného fondu na refundáciu a financovanie bežných výdavkov spôsobených výskytom pandémie nového koronavírusu.


Ako uvádza dôvodová správa, ak vznikne potreba úhrady bežných výdavkov, ktoré spôsobí mimoriadna okolnosť, pričom ich nekryjú príjmy rozpočtu, môže mesto na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) použiť prostriedky rezervného fondu. Keďže 12. marca ústredný krízový štáb vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska pre šíriacu sa nákazu nového koronavírusu a súčasne krízový štáb mesta Banská Bystrica začal sériu opatrení, aby minimalizoval ohrozenie obyvateľstva, bolo nevyhnutnosťou prijať toto rozhodnutie.

Výdavky sa týkajú napríklad zabezpečenia ochranných rúšok pre zamestnancov mesta a jeho organizácií vrátane klientov sociálnych zariadení. Rovnako ochranných rúšok pre seniorov, ktorí tvoria ohrozenú skupinu v rámci pandémie, ale i rukavíc, dezinfekčných prostriedkov, utierok a zásobníkov, teplomerov a podobne. Vyčlenená suma má pokryť tiež služby ekologickej dezinfekcie mestského mobiliáru a časti verejných priestranstiev. Predpokladá sa, že nebude konečná a bude ju ešte treba zvýšiť v závislosti od toho, dokedy koronakríza potrvá.

Výdavky spôsobené pandémiou sú kryté okrem rezervného fondu z viacerých zdrojov, napríklad aj z ušetrených prostriedkov z miezd primátora a dvoch viceprimátorov.

Ako na rokovaní MsZ odznelo, v súčasnosti bolo v rezervnom fonde takmer 2,7 milióna eur. V tejto sume sú zahrnuté prostriedky schválené MsZ na konkrétne účely ako havarijné stavy.

Neprerozdelených tak aktuálne zostáva niečo cez dva milióny eur. Mestu však hrozí platenie istiny a úrokov zo "starého" súdneho sporu, ktoré v súčasnosti magistrát odhaduje na 1,9 milióna eur. Po schválení záverečného účtu mesta sa aktuálna suma v rezervnom fonde môže zvýšiť, keďže podľa zákona ide do neho minimálne desať percent z prebytku minulého roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2020
Prebytok mesta Trenčín dosiahol za minulý rok takmer sedem miliónov eur
Mesto Trenčín hospodárilo v minulom roku s prebytkom takmer 7 miliónov eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2019, ktorý schválilo v stredu trenčianske mestské zastupiteľstvo.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
26.04.2022
Rozpočtové hospodárenie KSK za rok 2021 je s prebytkom 27 miliónov eur
Rozpočtové hospodárenie Košického samosprávneho kraja (KSK) skončilo za minulý rok s celkovým prebytkom 27 miliónov eur. Jeho záverečný účet v pondelok schválilo krajské zastupiteľstvo, ktoré zároveň rozhodlo o použití týchto finančných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %