Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.06.2020 01:20

Petržalka vlani hospodárila s prebytkom viac ako 3,1 mil. eur


Ilustračná snímka.


Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom viac ako 3,1 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2019, ktorý petržalskí poslanci schválili na utorňajšom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Prebytok sa presúva do rezervného fondu.


Prebytok mestskej časti súvisí podľa starostu Jána Hrčku s viacerými aspektmi. „Niečo bolo zvýšením príjmov, ktoré boli nad očakávania. Niečo bolo šetrením a konzervatívnejším spôsobom hospodárenia. Nechceli sme v prvý rok výrazne míňať a snažili sme sa rozmýšľať o nevyhnutnosti všetkých výdavkov. A niečo bolo aj tým, že nie všetky aktivity sa zrealizovali,” uviedol.

Zároveň poznamenal, že v čase koronakrízy sa ušetrené peniaze samospráve zídu. „Keď nám ide kríza, všetky finančné prostriedky sú ako nájdené,” doplnil s tým, že viaceré aktivity, ktoré sa nepodarili alebo nestihli vlani, sa presúvajú do tohto roka. Mestská časť dlhodobo poukazuje na to, že verejný investičný dlh je vysoký, napríklad čo sa budov, ciest a chodníkov týka. Miestny úrad spolu s poslancami preto hľadá spôsob, ako ich zrealizovať.

Na priaznivej celkovej bilancii rozpočtu sa odzrkadlil napríklad aj fakt, že bežné príjmy mestskej časti sa plnili na 103,26 percenta a tvoria 96,67 percenta rozpočtu celkových príjmov. „Najpriaznivejšie plnenie bolo v daňových príjmoch, kde bol rozpočet prekročený o 1 449 027 eur,” konštatuje materiál k záverečnému účtu. Práve daňové príjmy predstavujú svojou výškou najpodstatnejšiu časť príjmov mestskej časti. Tvoria ich miestne dane, podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb, podiel na dani z nehnuteľnosti, podiel na poplatku za komunálny odpad a poplatok za rozvoj.

Napriek tomu, že záverečný účet zastupiteľstvo schválilo, sa materiál nevyhol kritike zo strany niektorých poslancov. Napríklad čerpanie kapitálových výdavkov na úrovni 38 percent označil poslanec Ján Bučan za „absolútny rekord a najhorší výsledok mestskej časti.” „Ak by samospráva neexistovala, obyvatelia by si to v kapitálových výdavkoch ani nevšimli,” skonštatoval. Podľa poslanca Juraja Kríža je to odrazom toho, že je niekde veľký problém.

Zástupca prednostu miestneho úradu Miroslav Štefánik na margo toho poznamenal, že čerpanie kapitálových výdavkov nebude také vysoké ako v minulosti. Súvisieť to bude podľa neho aj s tým, že niektoré veci sa majú realizovať interne, v réžii mestskej časti, čím bude kladenie váhy na bežné a kapitálové výdavky iné. Starosta Hrčka doplnil, že realizované veci by sa mali približovať reálnej hodnote. „Máte možnosť riešiť veci rýchlo, ja som sa snažil každú jednu vec dôsledne pozrieť a odkonzultovať,” povedal. Pripomenul, že ušetrené peniaze neprepadnú štátu, ale sa presúvajú do rezervného fondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Mesto Martin hospodárilo v roku 2016 s prebytkovým rozpočtom
Mesto Martin hospodárilo podľa záverečného účtu v roku 2016 s prebytkovým rozpočtom vo výške zhruba 4 milióny eur. Záverečný účet mesta Martin schválili na dnešnom (24. 4.) rokovaní poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine.
viac
15.05.2017
Kraj hospodáril s vysokou rezervou
Na pracovnom zasadnutí, ktoré sa konalo 12. mája, schválili župní poslanci aj materiál Záverečný účet BSK za rok 2016 a to jednohlasne. Ten odzrkadľuje rozpočtové hospodárenie kraja za uplynulý rok.
viac
29.05.2020
Prebytok mesta Trenčín dosiahol za minulý rok takmer sedem miliónov eur
Mesto Trenčín hospodárilo v minulom roku s prebytkom takmer 7 miliónov eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2019, ktorý schválilo v stredu trenčianske mestské zastupiteľstvo.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %