Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.06.2019 03:50

Výstavba lávky cez rieku Moravu ide podľa plánu, mala by byť dokončená v októbri


Mikulčice – Kopčany lávka vizualizácia PD. Zdroj: nazahori.sk


Výstavba lávky cez rieku Moravu, ktorá spojí moravskú obec Mikulčice a slovenské Kopčany, pokračuje podľa plánu. Potvrdil to predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.


TTSK v spolupráci s Juhomoravským krajom začal v septembri 2018 výstavbu lávky, ktorá je financovaná z operačného programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika. Most je súčasťou projektu „Lávka cez rieku Moravu vrátane prístupovej komunikácie v archeologickom parku Mikulčice – Kopčany". "Cieľom projektu je prepojenie lokalít Mikulčice a Kopčany pre cyklistov, peších návštevníkov a miestnych obyvateľov v rámci unikátnej pamiatkovej oblasti slovanského hradiska," doplnil predseda TTSK.       

Ako ďalej dodal, stavebné práce sa realizujú podľa plánovaného harmonogramu. "Momentálne sú spájané jednotlivé časti lávky a súbežne sa pracuje aj na chodníkoch pre cyklistov a peších. Ukončenie výstavby je naplánované na druhú polovicu roka 2019 v mesiaci október," spresnil župan TTSK.       

V rámci projektu bude vybudovaná 143 metrov dlhá lávka, na ktorú budú nadväzovať chodníky pre peších a cyklistov. Na českej strane sa buduje cyklochodník spájajúci Slovanské hradisko v Mikulčiciach s  existujúcou sieťou lesných ciest vedúcich k lávke.       

Na slovenskej vzniká úplne nová infraštruktúra. Súčasťou sú cyklotrasa a chodník pre peších turistov v dĺžke viac ako dva kilometre, ktoré prepoja oblasti pri rieke s obcou Kopčany. Súčasťou projektu sú aj archeologické prieskumy v danej lokalite.       

Celkové výdavky projektu sú takmer 3,8 milióna eur. Projekt je realizovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z ktorého sa bude financovať 85 percent celkových výdajov projektu, čo predstavuje sumu 3 227 271,98 eura. Zostávajúce finančné prostriedky budú hradené zo zdrojov štátneho rozpočtu Českej a Slovenskej republiky a z vlastných zdrojov Juhomoravského kraja a TTSK.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Záhorie s Moravou spojí nová cyklotrasa, mala by mať dĺžku 47 kilometrov
V uplynulom týždni sa uskutočnilo stretnutie zástupcov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), samospráv regiónu Záhorie a spracovateľov štúdie uskutočniteľnosti Moravskej cyklotrasy. Informovala o tom vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky Mestského úradu (MsÚ) v Holíči Katarína
viac
04.01.2021
TTSK chce participovať na projekte regulácie komárov v pohraničí
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa chce podieľať na projekte biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom pohraničí.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
12.07.2021
Prehliadky hradiska Valy priblížia turistom život na Veľkej Morave
Prehliadku archeologickej lokality a spoznávanie života na staroslovanskom hradisku Valy v Bojnej ponúkajú turistom komentované prehliadky, ktoré sa tam počas leta konajú každú sobotu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %