Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
03.02.2020 12:05

Výstava v múzeu približuje obdobie medzivojnového Československa


Do čias medzivojnovej Československej republiky zavedie návštevníkov Mestského múzea Jelšava v okrese Revúca aktuálna výstava Gemer v období prvej ČSR. Snímka TASR.


Do čias medzivojnovej Československej republiky (ČSR) zavedie návštevníkov Mestského múzea Jelšava v okrese Revúca aktuálna výstava Gemer v období prvej ČSR.


Ako uviedla riaditeľka múzea Tatiana Strelková, ide o pôvodnú výstavu Baníckeho múzea (BM) v Rožňave, ktorá je v Jelšave sprístupnená až do odvolania.       

Základom výstavy sú banery, ktoré prezentujú rôzne oblasti života v Československu v medzivojnovom období, napríklad hospodárstvo či politiku. „Predbežne sme sa dohodli s riaditeľom BM Pavlom Lackaničom, že nám ako sprievodné podujatia zabezpečia aj prednášky, ktoré s touto témou súvisia. Takisto predmety, ktoré sú súčasťou výstavy a patria do archívu BM, nám budú počas týchto prednášok zapožičané a prezentované u nás v Jelšave,“ povedala Strelková.       

Dodala, že prvá z prednášok bola už počas vernisáže a týkala sa československej armády. Výstava však má podľa nej slúžiť aj žiakom miestnej základnej školy v rámci vyučovania predmetu dejepis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
10.10.2017
Výstava Saag 780 má priblížiť prvú písomnú zmienku o meste
Výstava Saag 780, ktorá je v týchto dňoch otvorená v Hontianskom múzeu a galérii Ľudovíta Simonyiho v Šahách, má návštevníkom priblížiť z historického hľadiska prvú písomnú zmienku o meste.
viac
16.05.2018
Aktuálna výstava v múzeu prezentuje históriu regiónu Gemer a hrad Muráň
Históriu regiónu Gemer, viažucu sa konkrétne k hradu Muráň v Revúckom okrese, približuje aktuálna výstava Pod Muráňom v tej doline, umenie s hradom spojené. Do 30. júna je sprístupnená v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.
viac
04.11.2020
O dotácie na nájomné je možné žiadať do konca novembra
O dotáciu na nájomné je možné požiadať aj za september. Rezort hospodárstva rozširuje obdobie, za ktoré je možné získať dotáciu na nájomné v rámci prvej vlny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %