Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.09.2019 01:25

Výstava Hviezdy pod hviezdnou oblohou v Dolnom Kubíne


Ilustračný výrez plagátu


Vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvoria vernisážou 2. októbra o 17. h výstavu prác oravskej rezbárky Aleny Mrekajovej z Bobrova.


Alena Mrekajová sa narodila v roku 1977 v Námestove, žije a tvorí v Bobrove. Bez problémov sa oháňa motorovou pílou a ostrými dlátami a vdychuje život dreveným aj kamenným sochám.

Rezbárstvu sa venuje s nadšením a radosťou, každou rezbou sa zdokonaľuje. Kým na plenéroch vytvára veľké plastiky, doma sa zaoberá skôr reliéfom a obrazom. Za zopár rokov sa natoľko zviditeľnila, že jej práce si našli obdivovateľov a majiteľov aj za hranicami, v Európe i Amerike. Ako hovorí, tvorí rada a v práci s drevom sa našla: „Ja som taká trochu hŕrr do všetkého. Ale práve práca s drevom ma upokojuje, prichádzam na iné myšlienky. Dnes môžem povedať, že rezbárstvo je pre mňa akási droga. Keď s tým raz začnete, už nikdy neskončíte.“

Alena Mrekajová má veľa snov. Jeden si splnila už v roku 2016, keď na plenéri v Oravskom Bielom Potoku vytvorila svoju prvú sochu do kameňa. Tým ďalším bolo unikátne dielo – obraz poslednej večere, ktorý spolu s Alenou, na jej popud vytvorilo dvanásť rezbárov. Za tento obraz dostala ocenenie a zápis do Slovenskej knihy rekordov. V roku 2018 mala v Námestove svoju prvú autorskú výstavu s názvom Ženy mojimi očami.

Na výstave Hviezdy pod hviezdnou oblohou sa prezentuje kolorovanými drevenými reliéfmi – portrétmi známych slovenských i zahraničných umelcov. Výstava potrvá do 25. októbra a v spolupráci s Alenou Mrekajovou ju pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.

 

Autor: Iveta HAPLOVÁ, OKS Dolný Kubín


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
29.10.2018
Čaro dreva
Pod týmto názvom bude 7. novembra 2018 o 16.00 hod. vernisážou vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvorená výstava prác rezbára Ľubomíra Orsága pri príležitosti jeho životného jubilea.
viac
28.05.2019
Úspech v celoštátnej súťaži Vesmír očami detí zožali aj deti z Oravy
Na celoštátnom kole súťaže Vesmír očami detí boli tento rok opäť úspešné aj oravské deti. Ocenenia putujú do Novote a Dolného Kubína. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) Miroslav Žabenský.
viac
27.09.2021
Oravská knižnica vystavuje historické a motorizované bicykle
Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne pozýva do konca októbra na výstavu replík historických a motorizovaných bicyklov zo zbierky Branislava Peničku s názvom Ako bolo predtým.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %