Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.02.2020 12:20

Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov


Pozvánka.


V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.


„Drevorezba ako umenie má bohatú históriu, pretože drevo bolo už oddávna najľahšie prístupným materiálom na vyjadrenie svojich pocitov a ich pretavenie do umenia. Rezbárske remeslo má na Slovensku dlhú tradíciu. Svedčí o tom veľa uchovaných pamiatok v podobe starých betlehemov či oltárov v kostoloch,” uviedla v tejto súvislosti Jana Potocká z múzea.      

Na aktuálnej novobanskej výstave sa predstaví ľudový rezbár Štefan Trnka, ktorého tvorba je charakteristická reliéfnou vypuklou plastickou rezbou, figurálnou plastikou a mnohofarebnou polychrómiou. Námety čerpal z bežného života na poli a blízko mal aj k nábožensko-biblickým motívom.      

Figurálnej tvorbe a výrobe betlehemov sa venoval ďalší vystavujúci rezbár - Július Katina. Jeho práca je charakteristická tým, že prírodnú farbu dreva zvýrazňuje vypaľovaním a typický je geometrický dekor plastík. Podľa potreby motívy dopĺňa prútím a slamou.      

V tvorbe Ladislava Polca sa objavujú motívy čerpané z bežného vidieckeho či salašníckeho života, ktoré vyjadrujú radosť, optimizmus, často až „huncútstvo“. Do svojich diel pretavil aj svoju lásku k hudbe. Jeho práce sú charakteristické bezfarebným povrchom, bez dekoratívnych prvkov, precízne vystihujúce pohyb a výraz.      

Štvoricu vystavujúcich uzatvára Jozef Vozár, ktorý začínal s vyrezávaním betlehemov, neskôr skúšal aj väčšie figurálne motívy. Námetom mu bol dedinský život - muž nesúci na trh kozu, pradúca žena, ženy klebetnice, grne-zvlače, voly so záprahom, kravy či celý komplex postáv pri mlátení na ručnej mláťačke. Jeho plastická rezba je bez dekoratívnych prvkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov
Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
viac
18.02.2019
Najnovšia výstava Pohronského múzea prezradí desatoro o gajdách
Pre región Pohronského Inovca je charakteristická gajdošská kultúra. Gajdy predstavuje aj najnovšia výstava novobanského Pohronského múzea. Výstava Desatoro o gajdách predstavuje rôzne typy tohto ľudového nástroja a jeho súčasti zo zbierok Slovenského národného múzea (SNM) - Hudobného múzea.
viac
08.10.2019
V Pohronskom múzeu priblížia svadobné zvyky našich predkov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani sa bude dnes hovoriť o svadobných zvykoch našich predkov.
viac
08.03.2024
V múzeu otvoria výstavu ručne maľovaných vajíčok
Návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani budú môcť v najbližších týždňoch obdivovať krásu a majstrovstvo ručne maľovaných veľkonočných vajíčok. V piatok (8. 3.) tu totiž otvoria výstavu 14. ročníka celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce. Vernisáž je naplánovaná o 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %