Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.07.2019 03:25

Vysadíme 10-tis. drevín a vytvoríme aleje, tvrdia primátor i poslanci


Ilustračná snímka, zdroj: Petržalčan


Vysadenie 10-tis. nových drevín, vytvorenie troch nových mestských alejí, zabezpečenie kvalitnej údržby a starostlivosti o zeleň, príprava koncepcie bratislavských brehov či spracovanie opatrení na zníženie znečistenia ovzdušia.


 Aj to sú ciele, ktoré si stanovil primátor Bratislavy Matúš Vallo a mestskí poslanci v spoločnom programovom vyhlásení na roky 2019 až 2022. Dokument schválilo v júni mestské zastupiteľstvo.       

"Musíme sa postarať, aby mestské lesy a parky plnili predovšetkým rekreačnú funkciu a musíme obmedziť hospodársku ťažbu dreva v nich, bez ohľadu na majiteľov alebo správcov lesov," deklarujú zástupcovia bratislavskej samosprávy. Rovnako je podľa nich dôležité zmeniť prístup k odpadom, od ich separácie až po likvidáciu, tak, aby celý proces zodpovedal trvalej udržateľnosti a bol maximálne šetrný k životnému prostrediu.       

"Pri úpravách verejného priestoru a pri projektovaní nových stavieb je potrebné dbať na zníženie dopadov klimatických zmien, na ktoré dnes Bratislava pripravená nie je. Bratislavčania trávia voľný čas športom a pre udržanie a rozvíjanie tohto trendu potrebujeme otvoriť čo najviac areálov a plôch na rekreačný šport," píšu v programovom vyhlásení.       

V rámci životného prostredia si ako ciel stanovili komplexnú a plošnú pasportizáciu zelene. Primátor a poslanci chcú presadzovať aktívne kroky pre adaptáciu hlavného mesta na zmenu klímy. "Revitalizácie parkov a verejných priestranstiev budeme realizovať s cieľom rozšíriť plochy zelene ako priepustné plochy a zvýšiť tak odolnosť mesta voči horúčavám, ako aj jeho vodozádržnú schopnosť," priblížili. Chcú tiež zlepšiť monitorovanie stavu ovzdušia, realizovať opatrenia na posilnenie verejnej dopravy v meste a predchádzanie smogovým situáciám. Vytvárať budú aj podmienky pre zakladanie nízkoemisných zón. "Pripravíme dokument starostlivosti o dreviny v meste a mesto predstaví program Zeleň na každú ulicu," deklaruje samospráva.       

Vysadiť plánujú tiež 10-tis. nových drevín a vytvoriť tri nové mestské aleje, napríklad na Panónskej a Brnianskej ulici. Zabezpečiť chcú aj kvalitnú údržbu i starostlivosť o zeleň a pripraviť novú koncepciu jej výsadby. "Pri rekonštrukcii budov vo vlastníctve mesta budeme presadzovať používanie inovatívnych prístupov pri znižovaní uhlíkovej stopy a riešení adaptácie na zmenu klímy," deklarujú primátor a poslanci. Realizovať chcú aj audit energetickej náročnosti budov vo vlastníctve hlavného mesta. Koncepcia bratislavských brehov má určiť spôsob, akým sa budú rozvíjať.       

"Budeme rokovať s Lesmi SR, aby mestu zverili enklávy lesa a ostatné pozemky v ich majetku, ktoré sa nachádzajú na území bratislavského lesoparku. Budeme aktívne rokovať s cieľom podporiť rekreáciu a ochranu prírody v lesoch v správe Lesov SR na území mesta Bratislavy (Lužné lesy, Devínska Kobyla)," píše sa v spoločnom programovom vyhlásení bratislavského primátora a mestských poslancov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
03.03.2017
Rozšírenie prevádzky obaľovne asfaltových zmesí občania odmietajú
Obyvatelia Liptovského Mikuláša sú proti rozšíreniu prevádzky obaľovne asfaltových zmesí. Hromadnú pripomienku v rámci posudzovania vplyvu stavby na životné prostredie podpísalo 1160 občanov, nesúhlasné stanovisko vydala aj tamojšia radnica.
viac
11.09.2020
EP podporil prísnejšie klimatické ciele do roku 2030
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili prísnejšie klimatické ciele do roku 2030. Environmentálna organizácia Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií o 65 percent do desiatich rokov. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %