Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2022 11:40

Vypracovali urbanistickú štúdiu k Bratislavskému dunajskému parku


Na snímke zľava zástupca za Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) Boris Kováč, za Metropolitný inštitút Bratislavy Dana Hudcová, iniciátor Bratislavského dunajského parku Martin Mišík počas tlačovej konferencie na tému Urbanisticko-krajinkárskej štúdie k Bratislavskému dunajskému parku a návrhu rozvoja a ochrany dunajskej prírody. Snímka zdroj: (tasr).


Urbanisticko-krajinárska štúdia Bratislavského dunajského parku (BDP) je už dokončená. Vypracoval ju Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spoločne s odborníkmi z iniciatívy vzniku parku.


Spolu s odporúčanými opatreniami štúdiu poskytnú ako východiskový materiál všetkým aktérom, ktorí majú právomoc navrhnuté riešenia v dotknutom území realizovať. Informovala o tom Annamária Ondrejková z MIB.

Štúdia navrhuje, ako prepojiť rozsiahle územie dunajskej prírody a vytvoriť vhodné lokality na oddych či šport. Všetky zásahy do chráneného územia sa majú realizovať systematicky s ohľadom na životné prostredie. Dokument obsahuje aj návrhy na vodohospodársku obnovu Dunaja v kontexte tretieho Vodného plánu Slovenska.

Zástupkyňa riaditeľa MIB Dana Hudcová, ktorá projekt BDP koordinuje, tvrdí, že štúdia dokáže prepojiť relevantných aktérov v území a skoordinovať ich aktivity a zásahy v prospech dunajskej prírody. "Dokáže významne prispieť k vzniku udržateľného turizmu vytvorením chodníkov, lávok, cyklotrás či lokálnych športovísk. Rovnako podporuje vznik náučných centier v prírode. Taktiež chce zlepšiť protipovodňovú ochranu a revitalizáciu dunajských ramien," spresnila.

Hudcová upozornila, že Bratislavou preteká druhá najdlhšia rieka Európy a jej pridanú hodnotu hlavné mesto nevyužíva v takom rozsahu, ako napríklad susedná Viedeň. MIB priznáva, že spoločne s hlavným mestom majú obmedzené možnosti, ako to zmeniť, pretože nemajú priamy dosah na väčšinu pozemkov BDP. Štúdia preto slúži ako návrh, ktorý je pred realizáciou úkonov potrebné ďalej rozpracovať do ďalších štádií projektových dokumentácií. Magistrát však už s ňou teraz pracuje pri úprave generelov vodných tokov.

"Štúdia je rozdelená na krajinné a architektonické zásahy a vodohospodárske opatrenia a úpravy brehov. Dopomôcť má k naplneniu troch kľúčových cieľov," uviedli z inštitútu s tým, že ide o ochranu územia BDP, obnovu prírodnej krajiny a sprístupnenie územia pre verejnosť tak, aby nedochádzalo k devastovaniu chránenej prírody. Ambíciou podľa MIB nie je počet rekreantov obmedziť, ale usmerniť ho pomocou zonácie územia.

Bratislavský dunajský park je revitalizačný projekt Dunaja a jeho okolia, ktorého ambíciou je zjednotiť rozsiahle územie do jedného prírodného parku s jednotnou správou a využiť potenciál rieky na oddych či šport. Ide o rozsiahlu oblasť, ktorá leží od Devína po Čunovo, pozdĺž pravej aj ľavej strany rieky mimo urbanizovaných lokalít. Toto územie sa nachádza v najužšom možnom kontakte s hlavným mestom. Prvotnú víziu parku sformulovala skupina nezávislých odborníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Dúbravka predstavuje návrh urbanistického riešenia zóny Pod záhradami
Obyvatelia bratislavskej Dúbravky sa do 31. marca môžu nielen elektronicky sčítať, ale tiež participovať na verejnom prerokovaní návrhu urbanistickej štúdie zóny Pod záhradami.
viac
07.05.2022
V Karlovej Vsi pribudol nový multifunkčný park
V bratislavskej Karlovej Vsi pribudol na dlho nevyužívanom pozemku nový multifunkčný park. Na začiatku Karloveskej ulice oproti Kostolu sv. Michala ho vybudovalo hlavné mesto v spolupráci s mestskou časťou a Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB).
viac
13.01.2023
Na Mlynských nivách má vyrásť štvrť na princípoch 15-minútového mesta
Na bratislavských Mlynských nivách má vzniknúť nová štvrť na princípoch 15-minútového mesta. V málo využívanom území po bývalých priemyselných areáloch sa ráta s blokovou zástavbou aj mestským bulvárom.
viac
11.08.2023
Víziu pre Sad Janka Kráľa vytvorí MIB spolu s česko-slovenským tímom odborníkov
Víziu pre bratislavský Sad Janka Kráľa vytvorí Metropolitný inštitút Bratislava (MIB) spolu s česko-slovenským tímom odborníkov. Od štúdie vypracovanej víťazným tímom sa očakáva ponúknutie uceleného pohľadu na ďalší rozvoj územia. Informovala o tom Annamária Krchňavá z MIB.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %