Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.02.2023 04:15

Výnimočné biotechnologické inovácie vznikajú aj na Slovensku


Cena.


Už tretí raz sa v Novej Cvernovke na podujatí BioInnovation Award, ktoré platforma Lifbee Academy organizuje každý rok, udeľovali ocenenia mladým vedcom.


Oceňovania sa zúčastnili vedci, skúsení aj začínajúci podnikatelia, investori zo Slovenska a Česka. Sedem tímov zameraných na biotechnologické inovácie v oblasti udržateľnosti a medicíny súťažilo v 2 kategóriách Enviro Labu a MedTech Labu.

Každý rok sa tímy mladých ľudí prostredníctvom Lifbee Academy učia, ako sa stať inovátorom a tvoriť nápady na riešenie výziev v oblasti ľudského zdravia a environmentálnej udržateľnosti. Vyvrcholením tejto akadémie sú finálové prezentácie tímov, ktoré okrem nápadu, prieskumu a riešenia problému, obsahujú aj biznis model, technické riešenie, trhový potenciál, konkurenčnú výhodu a náklady na výskum a vývoj, vrátane ceny za produkt. „Na prezentácie kategórie MedTech som sa dívala očami laika a napriek tomu ma navrhované riešenia nadchli. V kategórii Enviro Lab som už posudzovala návrhy profesionálnymi očami a ako každý rok aj teraz som ostala očarená. Je mi cťou, že OZV ENVI - PAK je pri vzniku prevratných noviniek v rámci Lifbee Academy už od začiatku,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá je jednou z hodnotiteľov v kategórii Enviro Lab, kde sú témami udržateľné riešenia zlepšujúce životné prostredie. “Teším sa, ako tímy pretavia projekty do praxe a prajem im pri tom výdrž a odhodlanie,” dodala Kretter.

Nedostatok bioplastov môžu vyriešiť mikroorganizmy

V kategórii Enviro Lab zvíťazil tím Haloplastics s riešením, ktorým je surovina produkovaná mikroorganizmami, vďaka ktorej budú bioplasty dostupnejšie a ich cena nižšia. “Predmety bežnej spotreby vyrobené z biodegradovateľných materiálov sa rozložia v priebehu týždňov - na rozdiel napríklad od bežnej zubnej kefky, ktorá na to v súčasnosti potrebuje asi 500 rokov,” priblížili inovátori. Podarilo sa im už dokonca nadviazať spoluprácu s poprednými vedcami v oblasti materiálovej vedy, s ktorými budú túto surovinu testovať v pilotnej fáze projektu. Bioplasty čoraz viac nahrádzajú tradičné plasty. Sú rozložiteľné kompostovaním a na ich výrobu nie je potrebná ropa. Záujem výrobcov o ne je veľký, ich produkcia však výrazne zaostáva. “Výhru sme vôbec nečakali, všetky projekty boli super. Finančná odmena nám pomôže s rozbehom prvých experimentov v laboratóriu,” povedala analytická chemička Zuzana Hucsková po odovzdaní ceny.

Ekologická náhrada polystyrénu, využitie kávového odpadu či čistenie vody

Prospešnými nápadmi sa môžu pochváliť aj ďalšie tímy. Tím Golden Delicious predstavil produkt FROAMY (from fruit to foam), biotech výplňový/obalový materiál, ktorý je plnohodnotnou a kompostovateľnou alternatívou polystyrénu. Myšlienka vzniku tohto produktu je v súlade s Európskou stratégiou pre plasty v cirkulárnej ekonomike, na základe ktorej by do roku 2030 mali byť plastové obaly opakovane použiteľné či recyklovateľné, čo vyvoláva tlak na prechod na eko obaly.

Tím mladých vedátorov Coffant sa rozhodol využiť kávový odpad (podľa štatistík sa každý rok vyprodukujú cca 2 miliardy ton tohto odpadu a 40 % končí na skládkach) ako alternatívne hnojivo, resp. výživový doplnok do pôdy, založený na recyklovanom organickom odpade. “Zlepší kvalitu, štruktúru, prievzdušnosť pôdy a poskytne vhodné prostredie pre rast plodín. V súčasnosti máme hotový prototyp a chystá sa na fázu registrácie, certifikácie a komercionalizácie produktu,” doplnili členovia tímu Coffant.

Podľa údajov z roku 2021 nemá odhadom 2,2 miliardy ľudí na celom svete prístup k bezpečnej pitnej vode. Pritom pri výrobe 1 l piva sa štandardne spotrebuje až 3-7 l vody. Ďalší tím Green Alga preto ponúkal ako riešenie cirkulárny systém zabezpečujúci čistenie odpadovej vody z priemyslu s možnosťou jej opätovného použitia. Ako inovátori uviedli, mikroriasy v tomto projekte degradujú dusičnany a fosforečnany z odpadovej vody. Simultánne v procese čistenia vody vzniká mikrobiálna biomasa s potencionálnym využitím ako biopalivo či bio hnojivo. 

“Inovatívne spoločnosti si čoraz viac uvedomujú dôležitosť programov ako je Lifbee Academy a ich podpory, pretože práve tá je nevyhnutná na to, aby sa nápady, ktoré vzniknú, pretavili aj do praxe,” vysvetlila zakladateľka Lifbee Academy Simona Held Veselá.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
Keď začneme na bioodpad nazerať ako na surovinu, už to nebude odpad
Ing. Mária Podlesná vyštudovala záhradníctvo na Strednej záhradníckej škole v Piešťanoch, pred dvadsiatimi rokmi ukončila štúdium na SPU v Nitre (Mechanizačná fakulta, téma diplomovej práce – Optimalizácia odpadového hospodárstva na rodinnej farme).
viac
17.01.2017
Slovensko je s triedením odpadov na začiatku dlhej cesty
„Ľudia musia pochopiť zmysel triedenia odpadov a začať sami od seba,“ hovorí riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
26.07.2022
Európska spoločnosť pre výskum kvality odovzdávala ocenenia
Na kvalite záleží a treba ju oceniť. Raz ročne to robí aj Európska spoločnosť pre výskum kvality (ESQR). Jedno ocenenie putuje aj na Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %