Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.01.2017 01:24

Výmena skúseností európskych miest v adaptácii na zmenu klímy


Snímka zdroj: (hmb).


V rámci iniciatívy Mayors Adapt dostalo 10 európskych miest možnosť vymeniť si svoje skúsenosti s adaptáciou na zmenu klímy formou programu City Twinning. Bratislava je medzi nimi a budúci týždeň privíta odborníkov z nemeckých Brém a holandského Arnhemu.


Bratislava organizuje toto stretnutie ako hosťujúce mesto pre ďalšie dve vybrané mestá v spolupráci s odborníkmi z iniciatívy Mayors Adapt. Hlavné mesto privíta na pracovnom stretnutí odborníkov z nemeckého mesta Brémy, holandského mesta Arnhem a zástupcov európskej iniciatívy Mayors Adapt, ku ktorej Bratislava pristúpila v roku 2014. Stretnutie sa uskutoční v dňoch 16. - 17. januára 2017. Všetky tri mestá, Bratislava, Brémy a Arnhem, hoci sa nachádzajú v rôznych častiach Európy, zápasia s letnými horúčavami, obdobiami sucha, povodňami a extrémnymi prejavmi počasia.

„Bratislava sa svojími aktivitami v rámci adaptácie na zmenu klímy medzinárodne zviditeľňuje. Ako jedno z prvých miest bývalej východnej Európy sme mali spracovanú stratégiu adaptácie na zmenu klímy a v rámci dlhodobej vízie a priority rozvoja mesta sme pristúpili k riešeniu konktrétnych pilotných projektov. Aj z toho dôvodu sme boli oslovení koordinátormi Mayors Adapt zúčastniť sa takejto výmeny skúseností,“ informovala hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad.

Program City Twinning umožňuje mestám, ktoré prejavili záujem o túto formu spolupráce, vyslať svojich odborníkov na prispôsobovanie, t.j. adaptáciu mesta na zmenu klímy, na dvojdňové pracovné stretnutie do partnerského mesta. City Twinning program zároveň umožní aj návštevu ostatných miest, čo umožňuje budovať partnerstvá medzi európskymi mestami pre prípadnú užšiu spoluprácu v oblasti adaptácie na zmenu klímy.

Priestor pre výmenu skúseností dostanú odborníci na témy ako sú vytváranie vhodnej mestskej mikroklímy počas letných a zimných mesiacov, význam nespevnených povrchov, zelene a prírodného prostredia a udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou v mestách. Diskutovať sa bude aj o výbere vhodných adaptačných opatrení, ktoré majú nielen environmentálny, ale aj pozitívny ekonomický dopad. Práve k téme hospodárskych prínosov adaptačných opatrení pozvala hlavná architektka Ingrid Konrad do Bratislavy odborníkov z Univerzity J. E. Purkyne z Ústí nad Labem, ktorí sa tejto problematike dlhodobo venujú. Aplikácia vhodných adaptačných opatrení je nielen prínosom z hľadiska kvality života v meste, ale významne znižuje náklady na kúrenie, resp. chladenie budov, starostlivosť o zeleň a pomáha predísť vzniku škôd na majetku.

Mayors Adapt je iniciatívou Európskej komisie, ktorá zaväzuje signatárov k prijímaniu konkrétnych krokov na adaptáciu negatívnych dopadov zmeny klímy na svojom území. V súčasnosti tento program nahrádza Dohovor primátorov pre klímu a energiu (Covenant of Mayors for Climate and Energy), ktorý zahŕňa ciele v oblasti adaptácie EÚ do roku 2030 a integrovaný postup zameraný na prispôsobenie sa klimatickej zmene a zmierňovaniu jej účinkov.

 

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
15.08.2016
Bratislava vďaka projektu RESIN zistí, ako je pripravená na zmenu klímy
Hlavné mesto by malo spoznať, ako je pripravené na negatívne dosahy zmeny klímy. Bratislava sa totiž stala partnerom projektu Európskej únie RESIN.
viac
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %