Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.01.2020 01:10

Vyhliadková veža na Dukle má takmer po polstoročí nový rýchlovýťah


Snímka zdroj: Vojenský historický ústav


Takmer po 50 rokoch má vyhliadková veža na Dukle nový rýchlovýťah. Bezpečnejší výťah a zároveň s väčšou kapacitou bude návštevníkom k dispozícii počas nadchádzajúcej letnej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku.


Peniaze na rekonštrukciu vyčlenilo Ministerstvo obrany SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.       

"Vďaka novému rýchlovýťahu s väčšou prepravnou kapacitou môže priestor bojiska najkrvavejšej bitky druhej svetovej vojny na našom území, Karpatsko-duklianskej operácie, vidieť od mája do októbra viac návštevníkov, ktorí sa na vyhliadkovú vežu do výšky 49 metrov dostanú odteraz komfortnejšie a bezpečnejšie," uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.       

Ako ďalej povedala Capáková, rezort obrany chce obnovou pamiatok spätých s našou históriou podporiť záujem verejnosti, a najmä mladých ľudí o vojenskú históriu Slovenska a dať dôraz na prehlbovanie vlastenectva, ku ktorému sa zaviazal v programovom vyhlásení vlády.       

Nový výťah vo vyhliadkovej veži na Dukle nahradil pôvodný, technicky zastaraný výťah, ktorý bol používaný od sprístupnenia veže v roku 1974. Rekonštrukciu realizovala spoločnosť, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti sa realizuje kolaudačné konanie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2017
Grotta s vyhliadkovou vežou patrí ku skvostom Považia
Turistickou zaujímavosťou v okolí Trenčianskych Teplíc, za ktorou sa určite oplatí vycestovať je Dubnická grotta s vyhliadkovou vežou. Je jedinečným architektonickým skvostom, ktorý sa nachádza na území Parku J. B. Magina pri Dubnickom kaštieli.
viac
16.08.2019
Vedľa areálu skokanských mostíkov stavajú vyhliadkovú vežu
Na Štrbskom Plese, vedľa areálu skokanských mostíkov, stavia súkromný investor novú náučno-vyhliadkovú vežu. Štefan Bieľak z Obecného úradu v Štrbe pre TASR uviedol, že veža s priemerom pôdorysu viac ako 33 metrov bude vysoká niečo cez 53 metrov.
viac
13.07.2022
Vyhliadková veža na Dukle bude pre turistov prístupná budúci rok v máji
Z dôvodu plánovaných rozsiahlych rekonštrukčných prác je zatvorená vyhliadková veža na Dukle. Ako uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič, ide o druhú etapu celkovej obnovy objektu.
viac
27.06.2023
Po takmer roku otvorili zrekonštruovanú vyhliadkovú vežu na Dukle
Po takmer ročnej rekonštrukcii otvorili v pondelok vyhliadkovú vežu na Dukle. Jednotlivé práce ako súčasť druhej etapy boli zamerané na komplexnú obnovu a modernizáciu oboch jej vyhliadkových kupol, spolu s vyhliadkovou terasou nachádzajúcou sa na streche spodnej kupoly.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %