Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.05.2021 09:50

Vyhlásenie ÚMS k príprave stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní


Ilustračná snímka


Únia miest Slovenska od začiatku definuje svoj postoj k potrebe, ako aj k príprave stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní.


Vzhľadom na fakt, že jeho paragrafovú verziu sme doteraz nepoznali, materiál si podrobne preštudujeme a vyjadríme sa k nemu v najbližších dňoch.

Únia miest Slovenska má dlhodobo problém so spôsobom prípravy zákonov a reforiem súčasnou vládou. Obchádzanie vypracovania legislatívneho zámeru, rozhodnutia bez diskusie so zástupcami miest a samospráv, ukladanie povinností obciam podzákonnými normami, predkladanie neúplných čiastkových podkladov bez hodnotenia vplyvov na mestá, ale aj útržkovité rokovania, ktoré sú skôr akýmsi alibizmom predkladateľa, ako snahou diskutovať o reálnych vplyvoch legislatívy na mestá. Toto všetko je úplne v rozpore s politickou kultúrou, ktorú ÚMS od tejto vlády očakáva.

Autor: (ts-ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
19.04.2021
ZMOS skúma problematiku stavebnej agendy
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom.
viac
13.05.2021
Výhrady ÚMS voči navrhovaným zákonom
Vládou navrhovaný zákon o výstavbe a tiež zákon o územnom plánovaní podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) bez náhrady odstraňuje doterajšie kontrolné mechanizmy, najmä kontrolu verejnosťou.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %