Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.06.2023 09:30

Všetky trnavské školy majú elektrinu z fotovoltiky


Ilustračná snímka.


Vďaka inštalovaným fotovoltickým panelom sa stali základné školy (ZŠ) v Trnave z veľkej časti sebestačné pri výrobe elektrickej energie.


Trnave sa takýto krok podaril ako prvému mestu na Slovensku, fotovoltiku má všetkých deväť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

S inštaláciou panelov na strechy ZŠ začali na jeseň 2022. "Vo februári si už všetky vyrábali vlastnú energiu, pričom dve z nich dokázali vyrobiť i nadbytok. Okrem škôl sú fotovoltikou vybavené aj Stredisko sociálnej starostlivosti na Ulici Vladimíra Clementisa a Mestská poliklinika na Starohájskej," uviedla.

Mesto vynaložilo na projekt fotovoltických panelov 862 918,80 eura vrátane DPH. Očakávaná návratnosť sa pohybuje v rozmedzí troch až štyroch rokov v závislosti od cien energií. Z dlhodobého pohľadu predstavuje predpokladaná priemerná úspora elektrickej energie v prepočte na jednu školu 67 percent. Radnica chce pokračovať so zavádzaním fotovoltických systémov aj na ďalších svojich budovách. Výrazne by takýto systém pomohol napríklad zimnému štadiónu, ktorý už dnes nepriamo ťaží z fotovoltických panelov na školách.

"V blízkej budúcnosti sa pripravuje zriadenie fotovoltiky aj na budove Zariadenia pre seniorov v Trnave na Terézie Vansovej a na obnovenej stavbe skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. Na všetkých základných školách sa zároveň zvýšia kapacity fotovoltických panelov na povolené maximá," doplnila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2016
Mensa bude testovať IQ žiakov i verejnosti v Trnave
Do konca marca môžu školy na území Trnavského kraja prihlásiť svojich nadaných žiakov do krajského kola IQ olympiády.
viac
07.10.2020
Žiaci trnavskej strednej poľnohospodárskej školy sa učia online
Od stredy 7. októbra 2020 prebieha vyučovanie v Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku online. Z preventívnych dôvodov sú žiaci a učitelia ponechaní v domácom prostredí minimálne na desať dní.
viac
23.02.2023
Radnica sa zaoberá možnosťou agrovoltiky na mestských pozemkoch
Mesto Trnava chce v blízkej budúcnosti získavať 20 percent svojej ročnej spotreby elektriny zo zelených zdrojov.
viac
26.04.2024
Na budovy mestských škôl osadia fotovoltické panely
V Žiari nad Hronom plánujú na strechy mestských škôl inštalovať fotovoltické panely. Mesto sa tak chce pripojiť k trendu používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, a to získavaním elektrickej energie zo slnka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %