Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.02.2022 02:25

Vrcholí druhá etapa obnovy kaštieľa v Žarnovici


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Žarnovica investovalo do obnovy tamojšieho kaštieľa, vypínajúceho sa nad mestom, už asi 780 000 eur. Aktuálne sa končí druhá etapa rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky.


Už sa zrealizovala úprava okolia, napojenie na inžinierske siete a pracuje sa i na stavbe schodiska v interiéri.

„Ešte predtým sme museli asanovať priestor okolo oporného múru kaštieľa, keďže krátko po začiatku rekonštrukcie došlo k jeho deštrukcii,“ uviedol primátor mesta Kamil Danko. Zaujímavosťou novostavby podľa neho je, že objekt bude využívať povrchovú vodu, ktorá sa bude odvádzať do vstavaných retenčných nádrží.

Na dokončenie interiéru a jeho vybavenie by potrebovala ešte ďalších asi 600 000 eur. Danko predpokladá, že ak sa podarí uspieť vo výzvach vyhlásených v tomto roku, do záverečnej etapy by sa mohli pustiť o rok.

Mesto počíta, že na prízemí kaštieľa by mala byť zriadená knižnica s kaviarňou s výhľadom na mesto a tiež turistické informačné centrum. Na poschodí by mali vzniknúť reprezentačné priestory mesta a nad nimi bude zriadená stála expozícia a galéria, ktorá bude slúžiť na krátkodobé výstavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
08.06.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov napreduje, pracuje sa už i v interiéri
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave v okrese Revúca napreduje. Práce na projekte, na ktorý samospráva získala takmer milión eur z nórskeho finančného mechanizmu, sa už presunuli aj do interiérových priestorov národnej kultúrnej pamiatky.
viac
11.08.2023
Na kaštieľ treba ešte 1,24 mil. eur, pomôcť môžu len externé zdroje
Dokončenie kaštieľa v Žarnovici závisí od získania grantov či dotácií z externých zdrojov. Do jeho obnovy sa doteraz investovalo už približne 800 000 eur, no na jeho dokončenie treba ešte asi 1,24 milióna eur. Uviedla to primátorka mesta Alena Kazimírová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %