Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.02.2020 11:00

Chátrajúci kaštieľ vo Veličnej čaká obnova


Na snímke chátrajúci kaštieľ z 18. storočia v obci Veličná, okres Dolný Kubín. Snímka zdroj: (tasr).


Chátrajúci kaštieľ z 18. storočia vo Veličnej v okrese Dolný Kubín čaká rekonštrukcia. Obec získala všetky stavebné povolenia a plánuje sa uchádzať o financie z rôznych fondov či z ministerstva kultúry.


S prácami by chceli začať už tento rok, podľa starostu Daniela Lauru budú objekt po obnove využívať najmä ako centrum voľného času.     

„V kaštieli sídlila v rokoch 1920 až 1960 celoštátna gazdinská škola, neskôr lesnícke učilište, potom bol využívaný na komerčné účely. Objekt nebol udržiavaný, chátral. Naším zámerom je zrekonštruovať ho na výstavné priestory a sprístupniť ho verejnosti. Chceme ho využívať najmä ako centrum voľného času pre deti, mládež a dôchodcov,” načrtol Laura.      

Základný rozpočet na rekonštrukciu je podľa starostu zatiaľ 400 000 eur, vyriešiť budú musieť kúrenie, inžinierske siete, elektrinu, vodu i reštaurátorské práce. Zatiaľ ide najmä o priestory na poschodí, pretože v spodných priestoroch je vlhkosť. „Dole by sme museli pristúpiť k odvlhčovacím prácam a sanačným omietkam, a s týmto sme zatiaľ nepočítali. Do budúcna je to možno v druhej etape,” doplnil Laura.      

Veličná už v minulosti získala 8000 eur z ministerstva kultúry na výskum, ktorý sa v kaštieli uskutočnil pred dvomi rokmi. Zásluhou toho podľa starostu splnili požiadavky na to, aby mohli objekt v dohľadnom čase rekonštruovať.      

Kaštieľ postavili ako výkonné sídlo Oravského panstva, keďže neďaleko stojaci Župný dom už podľa starostu nemal dostačujúcu veľkosť. V roku 1871 však Veličná stratila štatút mesta, získal ho Dolný Kubín a všetky župné náležitosti presťahovali tam. Objekt je momentálne v správe obce, a to od pádu totalitného režimu, keď ho získala do majetku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %