Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.08.2019 08:50

V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka


Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas pietneho aktu ukladania urny s pozostatkami v pietnej sieni Pamätníka SNP. FOTO TASR - Dušan Hein


V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.


"Napĺňame tým podstatu pietnej siene. Doteraz tam bol oheň, urny so zeminou z vypálených obcí a významných bojísk. Sú tam kamene židovského a rómskeho holokaustu či národov a národností, ktoré sa zúčastnili SNP. Teraz sme to doplnili, aby to bolo skutočné pietne miesto," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.       

Podľa neho pri pozostatkoch neznámeho vojaka SNP sa našli aj osobné veci, napríklad pozostatky uniformy. Hoci sa dá predpokladať, z akej jednotky bol, žiada si to podrobnejší výskum.       

"Som presvedčená, že Banská Bystrica je mestom, na ktorého povstaleckú históriu sú obyvatelia právom hrdí. Neznámy vojak bojoval za našu slobodu. Česť jeho pamiatke," zdôraznila ministerka kultúry Ľubica Laššáková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
V Múzeu SNP opäť spomínali na vypálenie Kališťa a vyvraždenie ľudí
Tragické udalosti počas druhej svetovej vojny v niekdajšej malej horskej osade Kalište si v pondelok pripomenuli účastníci spomienkového podujatia Stretnutie s Kališťanmi, ktoré každoročne organizuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
viac
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
30.08.2019
Na oslavy 75. výročia SNP prišli do Banskej Bystrice tisícky návštevníkov
Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.
viac
02.09.2019
Jednota dôchodcov v Príbovciach si pripomenula 75. výročie vypuknutia SNP
V pondelok, 26. augusta 2019, Jednota dôchodcov, Základná organizácia Príbovce, zorganizovala pietnu spomienku na miestom cintoríne v Príbovciach, kde si spoločne s občanmi obce uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %