Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.08.2019 08:05

Na oslavy 75. výročia SNP prišli do Banskej Bystrice tisícky návštevníkov


Prehliadka vojenskej techniky počas centrálnych osláv 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici 29. augusta 2019. FOTO TASR - Ján Krošlák


Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.


Zúčastnili sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia SR, poslanci Národnej rady (NR) SR, zástupcovia politických strán, diplomatických zborov v SR, združení a organizácií.       

Na slávnostnom zhromaždení vystúpili s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Do parku pod Pamätníkom SNP si prišli hrdinstvo bojovníkov v SNP uctiť tisícky ľudí, ktorí do mesta pod Urpínom pricestovali z celého Slovenska.       

"Je to jeden z posledných rokov, keď si výročie SNP môžeme pripomenúť aj s priamymi účastníkmi. Bude ich tu možno desať – 12, preto sem treba prísť, aby sme vzdali úctu ešte žijúcim účastníkom a rovnako tým, ktorí v boji padli alebo už zomreli," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.       

Po oficiálnej časti osláv na návštevníkov od 15.00 h čakala vojenská prehliadka, počas ktorej uvideli viac ako 1500 profesionálnych vojakov rozdelených v 35 pochodových zostavách a viac ako 200 kusov bojovej techniky, vrátane 15 kusov leteckej. bola to  široká škála bojovej techniky pozemných, vzdušných, špeciálnych síl, Vojenskej polície a ďalších. Naposledy sa podobná prehliadka konala pred viac ako desiatimi rokmi.       

Ako zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš (SNS), vojaci si takto uctili pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícii SR - boj za mier, demokraciu, rovnosť a najmä boj proti fašizmu.       

Popoludňajší program pokračoval hudobnými vystúpeniami a premietaním filmu Povstanie. V rámci večerného galaprogramu, ktorý sa začal od  20.30 h, vystúpili speváci Richard Müller, skupina Desmod, Kristína, Miroslav Dvorský či súbory Lúčnica a SĽUK.                   

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
26.08.2019
Oslavy v obci Jasenie vyvrcholili vypustením padáka ušitého zo šiat
Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v nedeľu v obci Jasenie v okrese Brezno vyvrcholili netradičným vypustením padáka ušitého zo šiat. Ten symbolizoval pominuteľný pamätník venovaný Božene Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie.
viac
28.08.2019
V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka
V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %