Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.08.2019 09:50

Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali


Ilustračný výrez plagátu


Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.


Informovala o tom TASR Katarína Cipovová z Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom.       

V prírodnom amfiteátri sa o 14.00 h predstaví Dychová hudba Maguranka, o 15.30 h sa uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pomníku padlých. Oslavy oficiálne otvoria o 16.00 h, potom bude nasledovať kultúrny program. "V tomto roku sme po dlhšej prestávke načreli do ľudovej studnice a pozvali sme na Sekaniny kapelu Sokoly, známu z televíznej obrazovky. Po jej hodinovom vystúpení sa predstaví folklórny súbor Kopaničiar z Kopaníc so svojimi spevákmi a tanečníkmi a budeme môcť zažiť pravý slovenský folklór. Po skončení kultúrneho programu sa budú môcť návštevníci zabaviť s DJ Vladinom, ktorý sa postará o kvalitnú zábavu pre všetky vekové kategórie," načrtla Cipovová.       

Obec počas podujatia sprístupní i pamätné miesta, a to partizánsky bunker a zrekonštruovanú poľnú nemocnicu, ktoré sa nachádzajú nad turistickou chatou Smrečina. "Zrekonštruovanú poľnú nemocnicu na pôvodnom mieste opravili naši odbojári s ďalšími dobrovoľníkmi. Venovali tomu množstvo času, energie, materiálu, aby zanechali mladej generácii odkaz, kde sa bojovalo a kde bývali zranení partizáni," dodala Cipovová.       

Samospráva zabezpečila i dopravu v pravidelných intervaloch z Lehoty pod Vtáčnikom na Sekaniny a späť.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2017
V Lehote pod Vtáčnikom si dnes pripomenuli 73. výročie SNP
Urobiť všetko preto, aby sa niečo podobné, ako sa dialo 72, respektíve 73 rokov dozadu už na území Slovenska nikdy neuskutočnilo. Aby malé deti, ktoré sú ešte v kočíkoch, nikdy nezažili také hrôzy, ako je vojna alebo akékoľvek ozbrojené konflikty, akékoľvek násilie.
viac
12.08.2019
Súčasťou krajských osláv výročia SNP bude i pochod Nesmrteľného pluku
Jankov vŕšok pri Uhrovci v okrese Bánovce nad Bebravou sa už tradične stane dejiskom trenčianskych krajských osláv výročia Slovenského národného povstania (SNP). Uskutočnia sa 31. augusta a opäť prinesú pochod Nesmrteľného pluku, ktorým účastníci vzdajú hold bojovníkom v povstaní.
viac
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
26.08.2019
Oslavy v obci Jasenie vyvrcholili vypustením padáka ušitého zo šiat
Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v nedeľu v obci Jasenie v okrese Brezno vyvrcholili netradičným vypustením padáka ušitého zo šiat. Ten symbolizoval pominuteľný pamätník venovaný Božene Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %