Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.11.2019 02:05

Voľby2020: Slováci v zahraničí budú môcť využiť voľbu poštou


Parlamentné voľby 29. februára 2020


Poslancov Národnej rady SR možno vďaka voľbe poštou voliť zo zahraničia. Treba však o ňu požiadať. Záujemcovia o takúto formu hlasovania môžu podať žiadosť do 10. januára 2020. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Voliči nájdu žiadosť na webstránke MV SR. Parlamentné voľby budú 29. februára 2020.


Ak bude volič v deň volieb na Slovensku, ale mimo trvalého pobytu, môže požiadať obec o hlasovací preukaz. Listom alebo emailom na adresu obce môže volič požiadať o preukaz do 10. februára 2020. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby je možné požiadať o vydanie preukazu do 28. februára 2020.       

Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú.       

Volič s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý nebude v krajine v čase volieb, musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt. Buď pošle žiadosť v listinnej podobe na adresu svojho obecného úradu, alebo elektronicky na emailovú adresu obce. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi.       

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť do 10. januára na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.       

Žiadosť voliča bez trvalého pobytu v SR musí obsahovať údaje o voličovi. Treba k nej priložiť aj čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území SR. A tiež fotokópiu časti cestovného dokladu SR s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR.       

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi príde najneskôr 35 dní predo dňom konania volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.       

Obálku musí volič odoslať poštou tak, aby bola na ministerstve alebo v obci najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, čiže 28. februára 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2019
O voľbu poštou zo zahraničia možno požiadať do 10. januára aj emailom
O voľbu poštou zo zahraničia treba požiadať do 10. januára budúceho roka. Žiadosť možno podať aj elektronicky. Obálka s odovzdaným hlasovacím lístkom musí byť doručená najneskôr do 28. februára 2020. Ministerstvo vnútra SR upozorňuje, že si netreba voľbu poštou nechávať na poslednú chvíľu.
viac
30.12.2019
O hlasovací preukaz je možné elektronicky požiadať do 10. februára
Ak bude volič v deň februárových parlamentných volieb na Slovensku, ale mimo trvalého pobytu, môže požiadať obec o hlasovací preukaz. S preukazom môže voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.
viac
15.01.2020
Aplikácie na požiadanie o voľbu poštou využilo najmenej 86-tis. občanov
Aplikácie, ktoré ponúkali možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia, využilo najmenej 86-tis. občanov. Vyplýva to zo štatistík iniciatív Srdcom doma a Slovensko.
viac
25.01.2020
Neúplná sada hlasovacích lístkov
V prípade, že volič nedostal v obálke úplnú sadu hlasovacích lístkov, alebo sa vyskytol iný nedostatok, je potrebné, aby túto skutočnosť hneď oznámil odosielateľovi a bude mu obratom zaslaná nová sada hlasovacích lístkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %