Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
10.06.2022 10:35

Vodu získavajú nové dreviny zo zavlažovacích vakov


Ilustračná snímka.


Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) zabezpečujú starostlivosť o vybrané druhy drevín ekologickejšie. Samospráva Prievidze zakúpila 100 zavlažovacích vakov, využíva ich najmä pri nových stromoch, ktoré v meste pribudli v rámci náhradnej výsadby.


"Mesto sa snaží v poslednom období dopĺňať čo najviac zelene, pomerne dosť často sa však stalo, že nové stromčeky vyschli. Povedali sme si, že musíme niečo vymyslieť, aby sme tento stav zlepšili," načrtla primátorka Katarína Macháčková s tým, že pod vyschýnanie stromov sa podpisuje i zmena klímy.

Samospráva podľa nej preto zakúpila 100 zavlažovacích vakov, čím dokáže zavlažovať pomerne veľa stromov. "Vybrali sa stromy, ktoré sme vysadili v uplynulom období od roku 2021. Ide väčšinou o dreviny, ktoré pochádzajú z náhradnej výsadby, napríklad na sídlisku Píly, Gazdovskej ulici, pri vysokej škole či na Dlhej ulici," priblížila.

Za výhodu vakov označila Macháčková to, že stromy postupne zavlažujú a reagujú na počasie. "Pokiaľ prší, vaky zavlažujú stromy menej, ak je slnečno, tak viac. Vrecia sme naplnili 75 litrami vody, čo by malo vydržať šesť až osem hodín. Mali sme však skúsenosť, že voda v jednom z vakov vydržala až tri dni," vysvetlila primátorka.

Náklady na zakúpenie jedného vaku predstavovali 6,75 eura. "Mesto investíciou i šetrí peniaze, nemusíme totiž zakupovať nové dreviny za tie vyschnuté," podotkla Macháčková.

O zakúpení ďalších vakov podľa nej radnica rozhodne na základe skúseností s tými, ktoré už má.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2019
Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa má rozrásť o stovky parkovacích miest
Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa rozrastie o viac ako štyri stovky parkovacích miest. Výstavbou státí pre osobné automobily v štvrti Nové Mesto chce miestna samospráva riešiť problematickú situáciu s parkovaním v tejto časti mesta.
viac
16.04.2020
Zavlažovacie vaky zefektívnia prísun vlahy k novovysadeným stromom
Nedávno vysadené stromy v niektorých častiach Trenčína začali pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov (MHSL) zavlažovať pomocou zavlažovacích vakov. Ušetria čas, peniaze, vodu a pomôžu zlepšiť rast stromov.
viac
27.08.2020
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie. Rekonštrukciu svetidiel za viac ako 46 000 eur sčasti zabezpečili Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) a financovali ju zo svojho rozpočtu. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %