Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.06.2017 12:28

Vo Vyšnej Šebastovej oslávili 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci


Ilustračná snímka,


Na Dni obce uviedli do života publikáciu Vyšnošebastovské poviedky, uskutočnil sa 29. ročník Šebešskej pätnástky a s netradičnou penovou šou sa predstavili aj hasiči.


Vo Vyšnej Šebastovej (okr. Prešov) sa 4. júna pri príležitosti jej 745. výročia uskutočnil Deň obce a zároveň aj 29. ročník Šebešskej pätnástky. Účastníci cestného behu vyštartovali z Vyšnej Šebastovej smerom do Podhradíka, trasa ďalej viedla okolo Hájenky až po chatu Novického a odtiaľ späť na futbalové ihrisko vo Vyšnej Šebastovej. Tu boli pripravené atrakcie pre deti i dospelých a s netradičnou penovou šou sa predstavili hasiči.

Hlavným bodom popoludňajšieho programu bolo uvedenie novej publikácie „Vyšnošebastovské poviedky“ /Staré príbehy z Vyšnej Šebastovej/, ktorú slávnostne uviedli do života starosta obce Stanislav Šváby, autori Slavomír Szabó, Zuzana Kratyinová a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Počas jedného roka autori publikácie zbierali materiál o obci, navštevovali starších ľudí, ktorí si ešte pamätali dávnu históriu zo svojho detstva a prerozprávali svoje či počuté príbehy, aby boli zdokumentované pre budúce generácie.

Deň obce Vyšná Šebastová sa vydaril, prišlo veľa ľudí z obce i okolia, počasie prialo návštevníkom a hlavne tým najmladším, ktoré si vychutnali aj svoj Deň detí. Dospelých zaujala skupina Traky, ktorá vo večerných hodinách hrala aj do tanca.

Každá obec má svoju históriu. Je dôležité zachovávať pamäti našich starých a prastarých rodičov. My tu už nebudeme, ale príbehy ostanú navždy...

Mária ČUCHTOVÁ, starostka obce Miklušovce

Autor: Mária ČUCHTOVÁ, starostka obce Miklušovce


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
21.07.2017
Na Liptove postavia plť
Dedinka Lúčky známa liečivými kúpeľmi oslavuje 730 rokov od prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti obec pripravila od piatku do nedele zaujímavý program s názvom Lúčanské letné hry.
viac
08.10.2018
V Detve si pochodom pripomenuli jedinú partizánsku prehliadku
Niekoľko stoviek ľudí v sobotu dopoludnia pochodovalo starou časťou Detvy, aby si takto pripomenuli 74 rokov, ktoré uplynuli od jedinej partizánskej prehliadky počas SNP, ktorá sa uskutočnila práve v meste pod Poľanou.
viac
25.04.2019
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú takmer mesiac, dôvodom je aj hokejový šampionát
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú tento rok dlhšie. Dôvodom je ich jubilejný 25. ročník i MS v ľadovom hokeji. Ako na tlačovej konferencii informovalo vedenie mesta, metropola východu sa od 29. apríla do 23. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, dobrého jedla ale i vzdelávania a charity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %