Ilustračná snímka: (int.).
Vo svidníckych materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nakupujú hydinové mäso výlučne zo slovenského chovu. Rozhodli sa tak napriek tomu, že poľský trh majú veľmi blízko.
Primátor mesta Ján Holodňák informoval, že to nebolo celkom ľahké rozhodnutie. Túto tému otvorili na rokovaní mestského zastupiteľstva a vyvolala pozitívne aj negatívne reakcie. Klady však nakoniec prevážili nad pochybnosťami.
Primátor uviedol, že týmto rozhodnutím chceli podporiť našich výrobcov a súčasne poskytnúť deťom kvalitné domáce výrobky. Neznamená to, že všetko z Poľska považujú za zlé. Ale svojím rozhodnutím podporujú aj zamestnanosť na Slovensku.
"Hlavnou myšlienkou vlastne je, aby sme podporili ľudí, ktorí žijú tu – na Slovensku. Ktorí tu vyrábajú, ktorí tu tvoria produkciu a tak im umožnili, aby sa mohli ďalej rozvíjať. Toto je naše posolstvo. Budeme veľmi radi, ak tento náš krok vyvolá ďalšie pozitívne reakcie v rámci celého Slovenska. Lebo je to bežné v celej západnej Európe, že všetky štáty podporujú svojich výrobcov. Občania kupujú domáce výrobky a takto podporujú rozvoj ekonomiky," povedal Holodňák. Primátor verí, že to bol dobrý krok a svojím rozhodnutím by chceli povzbudiť ostatných ľudí, aby kupovali slovenské výrobky.
Podľa Holodňáka jedálňam sa náklady na nákup potravín výraznejšie nezvýšili, lebo rozdiely v cenách sa postupne vyrovnávajú. Mesto je zriaďovateľom troch materských škôl, ktoré navštevuje zhruba 350 detí a v troch mestských základných školách majú okolo 900 stravníkov. To znamená, že viac ako 1200 svidníckych detí konzumuje v školských jedálňach iba slovenskú hydinu.
Svidnícka samospráva pri svojom rozhodnutí postupuje podľa schváleného materiálu z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré vypracovalo Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Agrorezort v ňom určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.