Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.10.2019 02:10

Vláda schválila koncepciu rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania


Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Snímka (tasr)


Tovary, služby či stavebné práce by sa mohli obstarávať s nižším negatívnym vplyvom na životné prostredie. Ráta s tým Koncepcia rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v SR, ktorú v stredu schválila vláda.


Koncepciu predložili Ministerstvo životného prostredia SR a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR. Pripomínajú, že zelené verejné obstarávanie je pre štát strategickým nástrojom.       

Podľa predkladateľov je na Slovensku úroveň uplatňovania zeleného verejného obstarávania dlhodobo nízka, čo kritizuje aj Európska komisia.       

Materiál informuje o modeli posilnenia implementácie zeleného verejného obstarávania v podmienkach SR. Model bol vytvorený za účelom naplnenia cieľov Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030 (Zelenšie Slovensko) zabezpečovať zeleným verejným obstarávaním aspoň 70 percent z celkovej hodnoty verejného obstarávania.

Ministerstvo, ako aj ÚVO už podľa predloženého materiálu pripravili všeobecnú metodiku k zelenému verejnému obstarávaniu, ktorú obstarávatelia budú môcť nájsť na webovej stránke ÚVO.       

"Slovensko pri zelenom verejnom obstarávaní zaostáva. Verím, že náš spoločný materiál to zmení," poznamenal počas brífingu po rokovaní vlády minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Ako doplnil, vlani sa medzi verejnými obstarávateľmi na Slovensku realizoval prieskum, do ktorého sa zapojilo 700 obstarávateľov. Podľa Sólymosa sa zhruba pri ôsmich percentách objednávok využívalo zelené verejné obstarávanie.       

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák po rokovaní vlády poznamenal, že v stredu sa urobil prvý zásadný krok k tomu, aby sa presne pomenovalo, čo je to zelené verejné obstarávanie z hľadiska životného prostredia. Potvrdil, že ÚVO bude spolu s envirorezortom realizovať aj koncepčné školenia. Ako dodal, témou zeleného verejného obstarávania sa zaoberajú aj na každom výjazdovom rokovaní vlády v regiónoch. "Dnes sme urobili prvý zásadný krok. Je tu všeobecná metodika, teda prvý konkrétny návod, ako si viete nastaviť podmienky súťaže, aby ste išli do zeleného verejného obstarávania," dodal Hlivák s tým, že následne budú vypracované tri produktové listy. Doplnil, že ÚVO chce v tejto problematike spolupracovať aj s OECD.       

Filozofiu zeleného verejného obstarávania schvaľuje aj minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD). Pripomína, že aj jeho rezort pripravil pred časom materiál, podporujúci takúto formu tendrov. "Túto tému však musíme vnímať vo všeobecnosti aj tak, či chceme obstarávať najlacnejšie, alebo zeleno, lebo to nie sú rovnaké veličiny. Podporu nášho rezortu však zelené obstarávanie určite má," povedal.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2019
Na zelené verejné obstarávanie bude metodika
Na zelené verejné obstarávanie bude existovať metodika, zelenšie sa chce správať aj Úrad pre verejné obstarávanie. Vyplýva to z Koncepcie rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v SR, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MŽP SR v spolupráci s ÚVO.
viac
03.03.2020
Úrady budú povinné obstarávať nazeleno automobily aj kancelárske potreby
Envirorezort predstavil produktové skupiny, u ktorých sa bude uplatňovať zelené verejné obstarávanie. Týka sa to cestnej dopravy, kopírovacieho a grafického papiera, počítačov a monitorov.
viac
19.11.2020
Pozvánka na školenie „Zelené verejné obstarávanie“
Úrad pre verejné obstarávanie pozýva verejných obstarávateľov / obstarávateľov na školenie Zelené verejné obstarávanie - papier, počítače a vozidlá, ktoré sa uskutoční on-line 27.11.2020 o 9:00 hod.
viac
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %