Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.01.2019 05:00

Víťazi prvých krňačkových pretekov slovenského pohára sú z Brezna


Snímka: TASR


Posádka v zložení Pavol Zlúky a Peter Stieranka z Brezna zvíťazila na prvom podujatí v rámci tohtoročného Slovenského pohára v krňačkových pretekoch. Súťaž sa konala počas príjemného zimného počasia vo Valaskej v okrese Brezno. Celkovo pretekalo 40 posádok.


Ako pre TASR uviedol predseda Slovenskej krňačkovej rady Branislav Séleš, Brezňania zvíťazili s časom jedna minúta 33 sekúnd pred domácou posádkou v zložení Miroslav Zelenčík a Ján Vrbenský. Trať nad obcou pritom merala asi 1,8 kilometra.       

V rámci tohtoročného slovenského pohára sa až do konca marca koná deväť pretekov. Druhé sú už o týždeň v Podlaviciach, 23. februára bude Veľká cena Chopku aj s medzinárodnou účasťou a celý kolotoč sa končí 23. marca v Telgárte.       

Krňačky sa v jednotlivých dedinách, kde sa organizujú preteky na týchto starobylých saniach, volajú rôzne. Niekde sú krnohy, inde krnohe či krnaky, alebo krnačky či krne. Názov zjednocuje krivé drevo samorast-krnáč.       

Krňačky na Slovensku priniesli pred stáročiami drevorubači z rakúskeho Tirolska. Ako sa píše na stránke krne.sk, na krnohách musel chlap stiahnuť meter dreva, na čo musel mať poriadnu silu a zručnosť. Boli aj sánkami minulých detských generácií. V lete sa využívali na sťahovanie sena z ťažko dostupných terénov. Dnes sa krnohy na dopravu materiálu používajú len ojedinele, zato sa však stali vhodným náradím folklórno-športových podujatí v rámci krnohových pretekov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2020
Už po tretíkrát sa na trati pod Chopkom zídu krňačkári
Už po tretíkrát sa na trati pod Chopkom zídu krňačkári nielen zo Slovenska ale aj zo Švajčiarska a Nemecka a zabojujú o najrýchlejší čas na kľukatej trati z pod Kosodreviny do Krupovej.
viac
28.07.2021
Preteky veteránov 1000 míľ československých spestrí slovenský okruh
V rámci tohtoročnej edície pretekov veteránov 1000 míľ československých (11. - 14. 8.) absolvujú účastníci aj slovenský okruh.
viac
13.02.2023
Krňačky prilákali pod Krížnu vyše 1000 ľudí
Vyše 1000 divákov prilákali v sobotu pod Krížnu pri obci Turecká krňačkové preteky O cenu Krížnej. Najstaršie podujatie svojho druhu na Slovensku, ktoré sa s prestávkami organizuje od roku 1957, sa opäť konalo po dvoch rokoch, keď malo prestávku z dôvodu pandémie.
viac
21.02.2024
Medzinárodné preteky na Krňačkách sú zrušené
Tím REGIÓN HOREHRONIE informuje o tom, že plánované podujatie Medzinárodné preteky na Krňačkách - 5. ročník o Veľkú cenu Jasnej je zrušené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %