Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.09.2017 12:40

Vinobranie bude vyvrcholením a oslavou oberačkovej sezóny


Pozvánka.


Tradičný alegorický sprievod - Posledná lajtra, ukážky prešovania na historických lisoch, ochutnávky vín, miestne gurmánske špeciality spolu s regionálnou muzikou a sprievodným programom budú súčasťou Modranského vinobrania, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. až 17. septembra.


O pripravovanom podujatí informovala riaditeľka Kultúrneho centra (KC) v Modre Marcela Kvetková.

"Modranské vinobranie je výnimočné tým, že zachováva a na podujatí predstavuje aj prvky oberačkových slávností z prvej polovice 20. storočia," priblížila Kvetková s tým, že cieľom KC je vytvoriť inovatívne a kvalitné podujatie. Výber stánkov a atrakcií bol podľa nej citlivý, s dôrazom na kvalitu, ručnú výrobu, miestnych producentov vína a domáce špeciality.       

"Rovnaké kritériá sme zvolili aj pri tvorbe hudobnej dramaturgie a výbere aktivít pre deti. Chceme, aby si ľudia vytvorili vzťah k nášmu mestu aj prostredníctvom takýchto podujatí," vysvetlila riaditeľka KC a zdôraznila, že v centre pozornosti je naďalej modranské vinohradníctvo, víno, vínne pivnice, produkty z hrozna a všetko, čo s procesom jeho pestovania a spracovania súvisí.       

Nádvorie historickej radnice sa podľa Kvetkovej premení na vinohradnícky dvor pripomínajúci mestskú viechu s domácim pohostením. Jeho súčasťou je historická mestská pivnica s verejnou ochutnávkou vín z modranského vinohradníckeho rajónu. KC v spolupráci s Malokarpatským múzeom pripravilo historickú prešovačku s odborným výkladom, ktorý predstaví spracovanie hrozna tradičnou metódou s použitím starého lisu z múzea.       

Za najkrajší vizuálny zážitok vinobrania považuje Kvetková štylizovaný alegorický sprievod Posledná lajtra, symbol obradného ukončenia slávností oberačiek. Bude ho tvoriť približne 120 ľudí a množstvo hudobníkov. Zapoja sa aj miestne vinohradnícke spolky, občianske združenia, amatérske umelecké súbory, výtvarníci, škola a škôlky z Modry a okolia. "Je to silný emocionálny zážitok vidieť silu komunity v jednom sprievode. Modrania sú na tento zážitok právom hrdí. Lajtra demonštruje charakteristické prvky vinohradníctva, miestnej kultúry a histórie," uzavrela Kvetková.       

Kompletný program podujatia je na stránke www.modranskevinobranie.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Prvý adventný víkend v regióne
Deň otvorených pivníc predstaví už po šestnásty raz vína z Malých Karpát, Vianočné trhy ovládnu námestia v Bratislave, Častej či v Senci.
viac
14.06.2017
Mesto sa vráti do čias Liptovskej stolice
Slávni župani, obyvateľstvo v dobových kostýmoch a dianie v Liptovskej župe spred 340. rokov zaplaví ulice Liptovského Mikuláša počas blížiacich sa Stoličných dní.
viac
15.09.2017
Sezóna hodov a vinobraní je v plnom prúde!
Tento víkend vás do ulíc vytiahnu podujatia ako Týžden dobrovoľnictva, Fitfest, Račianske vinobranie, Vajnorské hody, Krúžkovanie Ružinova 2017, Vegánske hody 2017, Modranské vinobranie 2017 a Beh Pezinkom.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %