Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.04.2022 09:30

Víkend otvorených parkov a záhrad upozorní na dôsledky klimatickej zmeny


Ilustračná snímka: (vopz.sk).


Názov hlavnej témy 14. ročníka kultúrno-vzdelávacieho a dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov bude Parky a záhrady čelia klimatickej zmene.


Lokality do aktuálneho ročníka je možné prihlasovať do 22. apríla. Informovala o tom Michaela Kubíková, riaditeľka neziskovej organizácie Národný Trust, ktorá je organizátorom podujatia.

"Víkend otvorených parkov a záhrad umožňuje ľuďom spoznať obľúbené miesta záhradného umenia našej krajiny netradičným spôsobom, či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad," priblížila Kubíková.

Popri parkoch a záhradách organizátori podujatia uvítajú aj zapojenie sa iných zaujímavých či významných plôch zelene. Môže ísť napríklad o ovocné sady, komunitné záhrady, historické cintoríny, botanické či školské záhrady i susedské dvory.

"Do podujatia sa každý rok zapája čoraz väčší počet verejných i súkromných parkov a záhrad. V roku 2021 mali návštevníci možnosť nahliadnuť do 106 parkov a záhrad Slovenska," pripomenula Kubíková.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete, na Slovensku sa podujatie organizuje od roku 2007. Podrobnosti o prihlásení zelených plôch do aktuálneho ročníka je možné nájsť na webovej stránke www.vozp.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
15.06.2021
Príjemný rodinný víkend vo fiľakovskom parku
Samospráva Fiľakova sa po prvýkrát zapojí do celoslovenskej iniciatívy s názvom Víkend otvorených parkov a záhrad. V spolupráci s neziskovou organizáciou Národný Trust pripravuje rodinné podujatie s prednáškami i piknikom.
viac
23.06.2021
Históriu i súčasnosť parku pri kaštieli priblížia komentované prehliadky
Kaštieľ v Betliari sa do blížiaceho sa Víkendu otvorených parkov a záhrad zapojí komentovanými prehliadkami kaštieľneho parku.
viac
02.06.2022
Na víkend sa otvorí v Trnavskom kraji osem záhrad a parkov
Do Víkendu otvorených záhrad a parkov sa ich v tomto roku z Trnavského kraja zapojilo osem. Dva parky sa nachádzajú pri zámkoch, dva pri kaštieľoch, ďalšie záhrady pri múzeu a v súkromnom vlastníctve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %