Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.06.2021 02:25

Históriu i súčasnosť parku pri kaštieli priblížia komentované prehliadky


Kaštieľ v Betliari.


Kaštieľ v Betliari sa do blížiaceho sa Víkendu otvorených parkov a záhrad zapojí komentovanými prehliadkami kaštieľneho parku.


Návštevníci tak budú mať možnosť zoznámiť sa s jeho históriou, ale i súčasným stavom, parkovou architektúrou a vzácnymi drevinami. Za Slovenské národné múzeum - Múzeum Betliar o tom informovala Judita Krajčiová.

Prírodný anglický park pri kaštieli Betliar má rozlohu 57 hektárov a jeho súčasťou sú viaceré objekty drobnej parkovej architektúry, plastiky, bývalé hospodárske budovy či obytné domy, pôvodne patriace k panskému majetku.

„Okrem dobre známych a obľúbených miest ukrýva park kaštieľa aj viacero zákutí, ktoré verejnosti nie sú veľmi známe. V rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad sme sa preto rozhodli predstaviť verejnosti objekt s názvom Bosniak. Táto zaujímavá stavba slúžila v 19. storočí grófovi Emanuelovi I. Andrássymu ako priestor pre vystavenie jeho exotických trofejí,“ priblížila Krajčiová.

Park pri kaštieli môže verejnosť počas najbližšieho víkendu i počas celého leta využiť aj na pikniky, múzeum totiž ponúka možnosť zapožičania diek, plného piknikového koša či športových potrieb. „Andrássyovci, tak ako aj iné šľachtické rodiny, radi trávili letné dni na vidieckych sídlach, kde mali deti dostatok voľnosti a pohybu a rodičia zase príležitosť užívať si príjemné letné dni,“ uviedla Krajčiová s tým, že vďaka piknikom si verejnosť môže park vychutnať tak, ako to kedysi robili aj uhorskí aristokrati.

Komentované prehliadky parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP) a zaradený je i do zoznamu umelecky a kultúrne hodnotných historických parkov a záhrad sveta, sa uskutočnia v sobotu (26. 6.) o 11.00 a 15.00 h a v nedeľu (27. 6.) o 13.00 a 15.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
15.06.2021
Príjemný rodinný víkend vo fiľakovskom parku
Samospráva Fiľakova sa po prvýkrát zapojí do celoslovenskej iniciatívy s názvom Víkend otvorených parkov a záhrad. V spolupráci s neziskovou organizáciou Národný Trust pripravuje rodinné podujatie s prednáškami i piknikom.
viac
06.04.2022
Víkend otvorených parkov a záhrad upozorní na dôsledky klimatickej zmeny
Názov hlavnej témy 14. ročníka kultúrno-vzdelávacieho a dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov bude Parky a záhrady čelia klimatickej zmene.
viac
02.06.2022
Na víkend sa otvorí v Trnavskom kraji osem záhrad a parkov
Do Víkendu otvorených záhrad a parkov sa ich v tomto roku z Trnavského kraja zapojilo osem. Dva parky sa nachádzajú pri zámkoch, dva pri kaštieľoch, ďalšie záhrady pri múzeu a v súkromnom vlastníctve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %