Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.11.2019 05:05

Vianočné trhy v centre Prešova budú pohodové a ekologickejšie


Ilustračná snímka (tasr)


V meste Prešov už vrcholia prípravy na vianočné trhy. Podujatie s novým konceptom a názvom "Prešovské POhodové Vianoce" slávnostne otvoria 25. novembra, potrvajú do 23. decembra a jeho súčasťou bude viacero noviniek.


Pre návštevníkov bude v centre mesta pripravených 80 stánkov, z toho vianočné špeciality a nápoje ponúkne 29 z nich. Chýbať nebude primátorský punč s charitatívnou myšlienkou. Z trhov úplne zmiznú plastové riady, čím sa podčiarkne ich tohtoročný ekologický rozmer. "Nápoje sa budú podávať iba v papierových pohároch a všetky príbory na jedlo budú drevené. Návštevníci, ktorým obzvlášť záleží na ochrane prírody, môžu namiesto papierových pohárov využiť porcelánové hrnčeky, ktoré sa budú dať zakúpiť za symbolickú cenu v každom stánku s nápojmi," informoval hovorca radnice Vladimír Tomek.       

Novinkou bude aj zóna na sedenie s kapacitou 130 miest v blízkosti stánkov s občerstvením. K dispozícii návštevníkom budú ratanové kreslá, teplé deky a ohrievače. Atmosféru bude po celý čas dotvárať vianočná hudba.       

V stánkoch nájdu ľudia vianočný tovar, ako adventné vence, ikebany, betlehemy, sviečky, výrobky z dreva či oblečenie. Medzi nimi budú aj štyri nadačné stánky, kde si návštevníci môžu zakúpiť originálne výrobky, ktoré budú ponúkať neziskové organizácie a občianske združenia.       

Počas mikulášskeho týždňa v centre mesta pribudne netradičná alej vianočných stromčekov. Zdobiť ich budú deti z prešovských základných škôl v rámci súťaže o najkrajší vianočný stromček. Veľkolepá Mikulášska nádielka 6. decembra na pešej zóne vyvrcholí rozsvietením vianočného stromčeka pri konkatedrále sv. Mikuláša.       

Návštevníci trhov sa môžu tešiť aj na pestrý sprievodný program. Viaceré stánky pritom zostanú otvorené až do Silvestra 31. decembra. "Počas posledných hodín starého roka budú ľudí na Hlavnej ulici zabávať Heľenine oči, Chiki Liki Tu-a a Šarišanci. O polnoci nebude chýbať novoročný ohňostroj, ktorý potrvá sedem minút," uviedol Tomek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Na dvere klopú Prešovské trhy a parkúrové preteky
Aký by to bol prešovský symbolický začiatok jesene, ak nie Prešovskými trhmi. Tradičná akcia predajných a výstavných trhov spojená s parkúrom začne už vo štvrtok 15. septembra.
viac
22.11.2017
Prešov v žiari adventu
Nezameniteľnú atmosféru blížiaceho sa adventu dotvára aj vianočná výzdoba. Jej rozsvietenie bude súčasťou otvorenia Vianočných trhov 24. novembra. Dominantou výzdoby bude aj tento rok vianočný stromček, ktorý sa vlani predstavil v novej výzdobe, tohtoročný advent prináša opäť niekoľko noviniek.
viac
15.11.2021
Prešovčania aj tento rok zažijú výnimočnú vianočnú atmosféru
Vianočné trhy mesta Prešov plánujeme otvoriť v období od 25.11.2021 do 22.12.2021. Ich dejiskom bude už tradične pešia zóna na Hlavnej ulici. Tohtoročnou novinkou budú svetelné inštalácie so zimnými motívmi, ktoré sa budú postupne rozsvecovať v Južnom parku.
viac
16.11.2023
Prešovské Vianočné trhy 2023 ako ich (ne)poznáte
Atmosféru najkrajších sviatkov roka budú v Prešove dotvárať vianočné trhy, ktoré tento rok prinesú tri hlavné novinky. Trvať budú od 25. 11. – 22. 12. 2023 a 26. 12. – 31. 12. 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %