Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.12.2019 01:00

Vianoce v meste sú z roka na rok krajšie. Po novom aj šetrnejšie k prírode


Vianočná výzdoba Fiľakova.


Samospráva doháňa deficit, ktorý sa vytvoril počas posledných desaťročí. Do vianočných dekorácií nebolo investované, preto bola v meste vianočná atmosféra dlho pochmúrna. Mesto sa to rozhodlo pred dvomi rokmi zmeniť a začalo s nákupom nových dekorácií. Inak to nebolo ani v tomto roku.


Až do roku 2017 zdobilo Fiľakovo len niekoľko farebných stĺpových dekorácií. Tie boli „preživšími“ posledných desaťročí. Do nových svetiel a dekorácií sa neinvestovalo, mesto preto v predvianočnom období pôsobilo ošumelo. „S väčšími investíciami sme začali pred dvomi rokmi. Rozhodli sme sa, že v každom ročnom rozpočte vyhradíme nejaké financie na zakúpenie nových dekorácií,“ priblížil riaditeľ VPS Tibor Tóth. Ruku k dielu priložila aj samospráva. V meste tak ako prvý pribudol veľký svetelný anjel, ktorý našiel svoje stále miesto na Podhradskej ulici.

V minulom roku zažilo dekorovanie najväčší skok. Vianočné reťaze zahalili stromy vo viacerých častiach mesta a tiež v zrevitalizovanej lokalite na Biskupickej ulici. „Ľudia boli veľmi radi. Nazývali to tam fiľakovským Champs-Élysées,“ povedal so smiechom. Na zákazku dali vyrobiť aj svetelnú bránu, ktorá zdobila Koháryho námestie. „Bola to doslova atrakcia. Ľudia sa pri nej húfne fotili a zdieľali to na internete.“ Do vianočných svetiel sa odela aj budova mestského úradu.

Inak tomu nebude ani v tomto roku. Samospráva spolu s VPS zakúpila opäť nové dekorácie, ktoré pre Fiľakovčanov dosiaľ ostávali prekvapením. „Prezradiť ale môžeme, že budeme v tomto roku aj ekologickejší. Namiesto vianočného stromčeka, ktorý každoročne osádzame na hlavné námestie, sme sa v tomto roku rozhodli využiť strom, ktorý rastie pred mestským úradom. Fiľakovským Vianociam tak nepadne za obeť už ani jeden strom,“ dodal.

Krásu dekorácií i stromčeka môže verejnosť obdivovať od 6. decembra, kedy primátor spolu s Mikulášom spoločne zažali vianočné svetlá.

Autor: (ts-mesto Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Pozvánka do Hradného múzea vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáže dvoch nových výstav do priestorov Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea.
viac
24.11.2018
Vianočný stromček rozsvietia počas otvorenia jarmoku
Vianočnú výzdobu inštalujú v týchto dňoch v uliciach mesta Liptovský Mikuláš. Na stĺpoch verejného osvetlenia v pešej zóne pribudli ozdoby s 3D motívmi, zamestnanci tamojších verejnoprospešných služieb (VPS).
viac
02.12.2019
Vianočnú výzdobu v Handlove rozsvietia s príchodom Mikuláša
Výzdobu samospráva doplnila o nové prvky. Reagovala tak na skutočnosť, že viaceré komponenty z existujúcej sa po záručnej dobe pokazili.
viac
09.12.2020
K vianočnej výzdobe Bojnického zámku môžu prispieť i návštevníci
Priestory Bojnického zámku sa zaplnili vôňou ihličia, leskom vianočných ozdôb a stromčekmi. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice opätovne pripravilo sviatočné prehliadky zámku, k atmosfére môžu prispieť i samotní návštevníci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %