Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
19.12.2022 04:15

Vianoce je možné prežiť aj ekologicky


Ilustračná snímka.


Pre mnohých sú to najkrajšie sviatky v roku. Ostávajú už len posledné dni príprav a ľudia by v tomto predvianočnom zhone nemali zabúdať ani na životné prostredie.


Vianoce predsa nie sú len o darčekoch a hromade jedla, ale, žiaľ, aj o odpade, ktorý po nich ostane v domácnostiach. December je tak podľa odhadov mesiacom, kedy sa vyprodukuje najviac odpadu. Ako mu čo najrozumnejšie a najlepšie predísť? Máme pre vás pár tipov, ako prežiť Vianoce ekologickejšie.

Na Vianoce si ľudia chcú jednoducho dopriať. S čoraz väčšími nákupmi nálsledne rastie aj množstvo odpadu. Odhaduje sa, že počas vianočných sviatkov vyhodíme až dvojnásobné množstvo smetí v porovnaní s inými mesiacmi v roku. Celkovo tak v decembri vyprodukujeme až o 150 tisíc ton odpadu viac. „Odpad vzniká takmer zo všetkého – vianočného stromčeka, dekorácií, baliaceho papiera, jedla aj samotných darčekov. Počas vianočných sviatkov ľudia vyhadzujú oveľa viac odpadu ako počas iných mesiacov v roku,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu OZV ENVI - PAK, organizácie ktorá zabezpečuje triedený zber odpadu vo väčšine miest a obcí na Slovensku. Možností, ako prežiť tieto sviatky s ohľadom na prírodu je naozaj pomerne dosť.

Nákupy jedla s rozumom

Vo vianočnom zhone hádžeme do nákupných košíkov naozaj všeličo. Niekedy aj také kvantá jedla, ktoré nie je reálne rodina schopná skonzumovať. Napíšte si zoznam, čo naozaj potrebujete a ste schopní bežne zjesť. “Takmer 50 % komunálneho odpadu tvorí bioodpad. Preto si už pred samotným nákupom urobte zoznam a nakupujte len to, čo naozaj spotrebujete,” povedala Kretter. Dôležité je podľa nej taktiež vyberať trvanlivejšie potraviny, ktoré nepodliehajú tak rýchlo skaze a dať prednosť lokálnym výrobkom alebo bezobalovým potravinám. Keď už človek toto dodrží, netreba zabúdať nákup odniesť vo vlastnej, opakovane použiteľnej taške.

Stromček na prenájom alebo v kvetináči

Kúpiť si stromček v kvetináči, ktorý si vie človek po sviatkoch vysadiť v záhrade, je už dnes takmer bežná vec. V Košiciach si môžu napríklad obyvatelia od Správy mestskej zelene (SMsZ) prenajať vianočný stromček, ktorý bude po sviatkoch vysadený v okrasnej škôlke. "Tradične ponúkame na prenájom 100 kusov vianočných stromčekov. S ich prípravou začíname vždy počas jari, keď sa vykopú zo škôlky a vysadia sa do kontajnerov. Následne je im dopriaty čas na prekorenenie a adaptáciu, čo výrazne zvyšuje ich šancu na prečkanie obdobia Vianoc v teplej izbe. Po sviatkoch sa stromčeky vracajú do Okrasnej škôlky v Bernátovciach, kde sa opätovne vysádzajú do voľnej pôdy," uviedol hovorca SMsZ v Košiciach Peter Sasák.

Prírodná či upcyklovaná výzdoba

Výzdoba je tiež neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Všade, kde sa človek pozrie, sú svetielka, vianočné ozdoby a rôzne dekorácie. V záujme zdravia našej planéty je treba myslieť aj na to, čo sa s každou tou ozdobou stane, keď nám doslúži alebo vyjde z módy. Ideálne je preto dať prednosť ozdobám, ktoré sú z prírodných materiálov. “Ozdoby z prírodných materiálov, ako sú drevo, ihličie, šišky, šípky, škorica, sušené ovocie vám navyše aj prevoňajú byt alebo dom. A čo sa osvetlenia týka, tak ideálnou a úspornou formou vianočného osvetlenia sú LED žiarovky, spotrebujú oveľa menej energie a vydržia dlhšie ako tie klasické,” doplnila Kretter. Výbornou alternatívou sú aj také ozdoby, ktoré si viete upcyklovať, teda vyrobiť si ich z vecí, ktoré máte vo svojej domácnosti a nemusíte ich kupovať. Nepoužívané formičky viete premeniť na zaujímavé ozdoby, keď ich vyplníte napríklad fotkami či obrázkami s vianočnou tematikou. Rovnako viete použiť aj zvyšky papiera, ktorý vám ostal po zabalení darčekov, prípadne staré noviny a urobiť z nich rôzne origami ozdoby podľa jednoduchých návodov na internete.

Darujte zážitok, ideálne bez obalu

Darčeky sú tiež neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Každý chce svojim blízkym dopriať niečo pre radosť. Ideálne je preto darovať to, čo dotyčná osoba naozaj využije, po čom túži a neskončí to v lepšom prípade iba niekde odložené v skrini. “Vhodnou alternatívou sú nehmotné darčeky v podobe zážitkov, ako sú vstupenka do divadla či fitness centra, jazykový kurz, wellness pobyt. Ak sa už rozhodnete pre hmotný darček, kúpte namiesto množstva drobností jednu skutočne užitočnú vec, ktorá bude mať dlhodobejšie využitie,” vysvetlila Kretter. Myslieť treba, samozrejme, aj na to, do čoho darček zabalíte. Podľa Kataríny Kretter je ideálne ho zabaliť do recyklovaného papiera alebo použiť papier a tašky z minulého roka.

Nezabúdajme triediť ani počas sviatkov

A čo s tým, čo nám po sviatkoch ostane? Netreba zabúdať na to, že vyprodukovaný odpad je pre našu planétu nevyhnutné vytriediť tam, kam patrí, aby zbytočne neskončil na skládke. Živý vianočný stromček je potrebné nechať po sviatkoch voľne položený pred domom či vedľa kontajnerov. Väčšina miest a obcí totiž zabezpečuje zvoz stromčekov a postará sa aj o ich recykláciu. Ešte predtým ho treba odzdobiť. Papierové obaly z darčekov a rôzne darčekové papierové krabice patria do modrého kontajnera či vreca na papier. “Nesmú však byť znečistené, zamastené a mokré. Pred vyhodením ich ešte riadne postláčajte, aby jednak nezaberali veľa miesta v zbernej nádobe a aby zberová spoločnosť nevyvážala vzduch,” upozornila Kretter. A zostatky vareného jedla, potraviny živočíšneho pôvodu a pokazené potraviny vytrieďte do kuchynského odpadu, šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny vajec, čajové vrecúška patria tiež do bioodpadu alebo do domácich kompostérov. „Najlepší odpad je ale ten, ktorý vôbec nevznikne – majme to na pamäti aj počas vianočných sviatkov. Vianoce predsa nie sú o tom, kto kúpi najviac darčekov, alebo bude mať najkrajšie vyzdobený stromček. Vianoce sú predovšetkým o spoločne strávených chvíľach s našimi blízkymi a rodinou,“ dodala Katarína Kretter.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Vianočný stromček v Bruseli bude zo Slovenska
Primátor Bruselu Yvan Mayeur v stredu (9.11.) na tlačovej konferencii zameranej na priebeh vianočných sviatkov v hlavnom meste Belgicka oznámil, že tohoročné "Zimné radosti" bude na námestí Grand Place zdobiť vianočný stromček zo Slovenska, na pripomenutie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
18.11.2022
Prešov sa ladí do vianočných farieb
Centrum mesta Prešov v priestore pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už zdobí veľký vianočný stromček. Smrek z Ulice 17. novembra má približne 15 metrov a stane sa jednou z dominánt tohtoročnej vianočnej výzdoby v meste.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %