Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.01.2017 02:13

Vešiak pomoci už aj v Senici


Darovaná vec by mala byť čistá a nositeľná, je to pre ďalšieho človeka. Nie je to náhrada zberného dvora ani kontajnerov na oblečenie.


Vešiak pomoci, ktorý sa v týchto chladných dňoch objavil v našom hlavnom meste, inšpiroval aj senickú radnicu. Mesto Senica sa po vzore Bratislavy ako aj iných miest v susednom Česku, či Maďarsku rozhodlo zrealizovať projekt na pomoc tým, ktorí potrebujú pomôcť v boji so zimou.


„Od štvrtka 12. januára je pred Mestským úradom v Senici umiestnený tzv. Vešiak pomoci, kde môžu ľudia priniesť nepotrebný kabát, teplú bundu, či teplé oblečenie, ktoré už nenosia. Zavesením vecí na Vešiak pomoci tak môžu pomôcť ľuďom v núdzi, ktorým je zima,“ informoval Ján Hurban, zástupca primátora mesta Senica a iniciátor tejto myšlienky v našom meste.

Tento projekt realizuje Mesto Senica v spolupráci so Slovenským červeným krížom – územný spolok Senica, ktoré venovalo niekoľko teplých kabátov. 

Na stojane visí tabuľka s heslom „Ak ti je zima, vezmi si, čo potrebuješ. Ak chceš pomôcť človeku, zaves sem teplú bundu alebo kabát.“

Vešiak pomoci bude pred MsÚ umiestnený počas úradných hodín, na noc bude umiestnený do vestibulu úradu. Darovaná vec by mala byť čistá a nositeľná, je to pre ďalšieho človeka. Nie je to náhrada zberného dvora ani kontajnerov na oblečenie.

Zároveň sa do projektu zapája aj Mestská polícia, ktorá má zmapovaný pohyb ľudí, ktorí najviac trpia nízkymi teplotami, a to ľudí bez domova. Časť teplých vecí bude preto ponúknutá priamo bezdomovcom na mieste ich provizórnych príbytkov, ako aj do nocľahárne, ktorú majú ľudia bez domova k dispozícii. Teplé oblečenie nie je však určené iba pre bezdomovcov, prísť si zobrať teplé veci môže každý, kto to potrebuje. Kabáty, ktoré zostanú bez majiteľa, budú po skončení zimy odovzdané SČK Senica, ktorý organizuje zbor šatstva celoročne.

„Veríme, že sa táto ušľachtilá myšlienka v Senici ujme a niekomu v tomto mrazivom počasí pomôže, a tak ako pre niekoho nepotrebný kabát niekoho zahreje na tele, tak možno darcu zahreje na srdci, že niekomu mohol pomôcť,“ dodal na záver Ján Hurban. A veru hneď v prvých minútach si dve bundy zo stojana našli svojich nových majiteľov.

 

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Bratislavský magistrát organizuje zbierku pre ľudí bez domova
Bratislava zažíva pravú zimu a mrazivé počasie trápi najmä ľudí bez domova. Hlavné mesto preto s cieľom pomôcť týmto ľuďom organizuje zbierku potravín, oblečenia a iného potrebného materiálu, ktorá pomôže ľudom v núdzi odkázaným na našu materiálnu pomoc.
viac
28.12.2017
Veci z Vešiaka pomoci putovali do Centra pomoci človeku
Do Centra pomoci človeku v Seredi, ktoré poskytuje služby ľuďom bez domova, dorazilo ešte pred Vianocami desať balíkov teplých vecí zo zbierky Vešiak pomoci. Šlo o iniciatívu zamestnancov spoločnosti Amazon, ktorá v tomto meste nedávno spustila svoju prevádzku centra reverznej logistiky.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
01.12.2020
Na Zapotôčkach pribudla verejne prístupná skriňa s teplým oblečením
Bundy, kabáty, šály, čiapky či rukavice môžu po novom bezplatne získať v Prievidzi nielen bezprístrešní obyvatelia či ľudia v zlej sociálnej situácii. Verejne prístupnú skriňu s teplým oblečením osadili na sídlisku Zapotôčky pri budove potravín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %