Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.12.2021 04:15

Verejnosť môže hlasovať za športové projekty


Ilustračná snímka.


Verejnosť môže od pondelka prvýkrát hlasovať za projekty, na ktoré pôjdu financie v rámci tzv. participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK).


Na výber je desať návrhov zameraných na rozvoj športovej infraštruktúry v kraji, ktoré predložili samosprávy alebo neziskové či občianske združenia.

Hlasovať je možné do 20. decembra na webstránke rozhybanykraj.hlasobcanov.sk. Sú na nej informácie o jednotlivých projektoch, ktoré posudzovala odborná komisia. Informoval o tom Úrad KSK.

"Jedným z cieľov participatívneho rozpočtu je spolupracovať s obyvateľmi nášho kraja, počúvať ich a zrealizovať také aktivity, ktoré chcú mať vo svojej obci či meste. Preto sme sa rozhodli, že suma 100 000 eur z krajskej kasy poputuje na projekty, ktoré si vyberú samotní obyvatelia. V rámci participatívneho rozpočtu podporíme projekty športovej infraštruktúry," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Nové možnosti na šport tak podľa neho pribudnú aj v miestach, kde doteraz chýbali alebo sa im nevenovala dostatočná pozornosť. "Nehovoriac o tom, že zapojenie verejnosti do rozhodovania o použití verejných peňazí prispieva k zvýšeniu transparentnosti," konštatoval.

Zadať hlas je potrebné trom projektom podľa vlastných preferencií. Hlasujúci, ktorý má viac ako 15 rokov, sa na webstránke verifikuje kódom, ktorý mu príde v SMS správe na číslo, ktoré zadá do formulára. Zapojiť sa je možné z akéhokoľvek slovenského telefónneho čísla, a to len raz. Po ukončení hlasovania budú projekty zverejnené. Podporené budú tie s najvyšším počtom hlasov v závislosti od vyčerpania stanoveného rozpočtu 100 000 eur. To, koľko projektov bude vo finále podporených, bude závisieť od ich plánovanej hodnoty. Realizácia úspešných návrhov by mala prebiehať v budúcom roku.

Zavedenie participatívneho rozpočtu odporúčal aj protikorupčný audit, ktorý na Úrade KSK v roku 2019 realizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Medzi ponúkanými projektmi sú napríklad workoutové ihrisko v obci Sokoľ, modernizácia posilňovne pre džudistov v Michalovciach, rekonštrukcia športového areálu kúpaliska a dopravného ihriska v Rožňave, trávnaté tréningové plochy Futbalového klubu Spišská Nová Ves či vybudovanie vzduchotechniky v šatniach zimného štadióna v Košiciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2021
KSK chce viac budovať cyklotrasy, vyčlenil na to 2,3 milióna eur
Košický samosprávny kraj (KSK) chystá v nasledujúcom období vo väčšej miere prípravu a výstavbu cyklotrás. V krajskom rozpočte je na tento účel vyčlenených 2,3 milióna eur, z toho pol milióna cez bankový úver. Uviedol to predseda KSK Rastislav Trnka.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
15.05.2021
Hlasovanie za projekty PaKR TSK spustené! Podporte ten svoj
O vaše hlasy sa v rámci štvrtého ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja uchádza 80 zaujímavých projektov z oblasti voľno-časových aktivít, kultúry, športu, životného prostredia, sociálnej pomoci či zdravotníctva.
viac
22.12.2021
Obyvatelia KSK vybrali šesť športových projektov, ktoré zafinancuje kraj
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja pozná víťazné projekty. V budúcom roku sa bude realizovať spolu šesť projektov športovej infraštruktúry, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia kraja. Informoval o tom Úrad KSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %