Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.11.2020 03:10

Verejnoprávne fondy rezortu kultúry vyplácajú štipendiá


Ilustračná snímka.


Verejnoprávne fondy začali vyplácať štipendiá z mimoriadnej pomoci Ministerstva kultúry. Predstavitelia podporných a technických profesií môžu od pondelka žiadať o dotácie na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19.


Rezort kultúry súbežne podporuje aj umelcov, a to najmä štipendiami z 9,5-miliónovej mimoriadnej výzvy Fondu na podporu umenia (FPU). Štipendiá začne vyplácať v decembri.

Doteraz odborné komisie fondu posúdili 11 zo 14 podprogramov mimoriadnej výzvy. Zvyšné tri podprogramy venované hudbe, vizuálnemu umeniu a divadlu vyhodnotí FPU do 4. decembra.

FPU prišlo v rámci druhej tohtoročnej mimoriadnej výzvy spolu 4 176 žiadostí a najväčšia časť, až 1 872 do podprogramu Tvorba hudobného diela. Celková požadovaná suma prekročila 12 miliónov eur.

Časť žiadostí však musel fond vyradiť, najčastejšie pre dodanie žiadosti po termíne a nesplnenie všetkých podmienok registrácie. Ďalšie sa netýkali oblastí podpory FPU, išlo najmä o audiovizuálne projekty či projekty menšinovej kultúry. Žiadosti sa vyraďovali aj pre duplicitu, a to ak žiadateľ podal v rámci mimoriadnej výzvy viac žiadostí, alebo už tento rok dostal z fondu štipendium.

Popri FPU ide extra podpora kultúre a kreatívnemu priemyslu aj z ostatných dvoch verejnoprávnych fondov. Audiovizuálny fond dnes uzavrie dodatočný termín k mimoriadnej výzve. Adresoval ho 1-sálovým kinám, ktoré v prvom, septembrovom termíne z objektívnych dôvodov nepožiadali o podporu.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín začne v týchto dňoch hodnotiť žiadosti o štipendiá z mimoriadnej výzvy, ktorú vypísal pre všetkých 13 národnostných menšín.

Autor: (MK SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Na Zastupiteľstve PSK budú rokovať o rozpočte a cyklodoprave
Úprava rozpočtu a stratégia rozvoja cyklodopravy sú hlavné témy rokovania prešovských krajských poslancov na ich 20. zasadnutí v pondelok 25. mája.
viac
08.07.2020
Prvé projekty by mohli dostať dotácie už v priebehu júla
Prvé projekty z oblasti nezávislej kultúry a umenia na území Bratislavského kraja by mali dostať finančnú podporu v priebehu júla.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %