Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.07.2023 02:25

Večerné prehliadky Bojnického zámku doplnia i prednášky odborníkov z múzea


Ilustračná snímka.


Letné večery na Bojnickom zámku budú patriť aj prehliadkam nádvorí, hrobky či travertínovej jaskyne.


Vo vybraných termínoch ich doplnia i prednášky z histórie v podaní odborných zamestnancov Slovenského národného múzea (SNM)- Múzea Bojnice. Informovala o tom PR manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Zámocké nádvoria aj po zotmení budú môcť návštevníci spoznať počas letných prázdnin v stredu a štvrtok od 19.00 h do 21.30 h, v prvú stredu v mesiaci sú z ponuky múzea vyňaté. "Súčasťou prehliadky sú aj priestory kaplnky, rodinnej hrobky, travertínovej jaskyne pod zámkom a atmosférovo nasvieteného francúzskeho parku," uviedla Gordíková.

Večerné prehliadky vo vybraných termínoch podľa nej obohatia aj prednášky odborných zamestnancov múzea. Začínať sa budú vždy o 18.00 h. Spätné ohliadnutie o starobylej Lipe kráľa Mateja pred bránou zámku ponúkne rozprávanie archivára a historika Mareka Púčika 13. júla. Grófa Jána Pálffyho ako člena významného šľachtického rodu, zberateľa európskeho formátu a jeho hlavnú stavebnú aktivitu - prestavbu bojnického hradu predstaví prednáška Ad memoriam gloriae antiquae - Na pamiatku zašlej slávy v podaní historičky umenia Kataríny Malečkovej 27. júla.

Historik Erik Kližan počas rozprávania pod názvom Kým minca dopadne 10. augusta predstaví travertínovú jaskyňu pod zámkom. Prednášku pripravilo múzeum pri príležitosti 135. výročia jej znovuobjavenia a zároveň 60. výročia jej prvého komplexného výskumu. Vzťah medzi rodom Thurzo z Betlanoviec, najmä Jurajom Thurzom a bojnickým prepoštom a neskôr superintendentom nitrianskej, tekovskej a bratislavskej stolice Izákom Abrahamideom Hrochotským, ako i dianie v Uhorsku na prelome 16. a 17. storočia načrtne dokumentátor Andrej Albert počas prednášky Izák Abrahamides a Thurzovci 24. augusta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2019
Bojnický svetlonos na zámku 2019
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pozýva návštevníkov v dňoch 1. a 2. novembra na netradičnú večernú prehliadku zámku obohatenú o zaujímavé rozprávanie, jesenné dekorácie a vyrezávané tekvice.
viac
03.02.2020
Valentín na Bojnickom zámku rozpovie príbehy o rôznych druhoch lások
Bojnický zámok bude patriť zamilovaným. Večerné prehliadky pri príležitosti sviatku svätého Valentína ponúknu 14. a 15. februára príbehy o rôznych druhoch lások.
viac
25.10.2021
Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky so svetlonosmi
Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov interiérov Bojnického zámku pripravilo pre návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Uskutočnia sa 30. a 31. októbra.
viac
29.10.2022
Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky zámku s jesennou výzdobou
Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov Bojnického zámku i s jesennou výzdobou pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť absolvovať v nedeľu a pondelok (30. - 31. 10.) od 17.00 do 20.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %