Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2021 03:35

Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky so svetlonosmi


Ilustračný výrez plagátu


Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov interiérov Bojnického zámku pripravilo pre návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Uskutočnia sa 30. a 31. októbra.


 "Chýbať nebudú ani pre toto obdobie typické tekvice. Vyrezávané strašidelne pôsobiace tekvice poznali už naši predkovia. Nazývali ich svetlonosmi a vyrezávali ich vždy v jesennom období,"  informovala  TASR kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková. 

Predkovia tak podľa nej nadväzovali na mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. "Ochranou pred takýmito dušami malo byť svetlo – napríklad aj v podobe uhlíkov svietiacich vo vyrezávanej tekvici, ktorá pripomína strašidelnú tvár," doplnila. 

Prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov interiérov budú môcť návštevníci absolvovať od 19.00 h. "Prehliadky budú individuálne, bez skupiny a lektorského výkladu. Návštevníci sa budú môcť voľne pohybovať po vytýčenej prehliadkovej trase podľa vlastného záujmu. Posledný vstup je plánovaný na 21.00 h," ozrejmila Gordíková.      

Súčasťou prehliadkovej trasy budú okrem jednotlivých nádvorí aj priestory francúzskeho parku, lodžie Huňadyho sály či Stĺpovej siene. Chýbať nebude ani multimediálna prezentácia, ktorá približuje zámok v minulosti a dnes. "V rámci prehliadky môžu návštevníci zostúpiť aj do rodinnej hrobky a vzdať úctu poslednému šľachtickému majiteľovi zámku, ktorému vďačíme sa jedinečnú romantickú architektonickú podobu Bojnického zámku," dodala Gordíková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2019
Bojnický svetlonos na zámku 2019
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pozýva návštevníkov v dňoch 1. a 2. novembra na netradičnú večernú prehliadku zámku obohatenú o zaujímavé rozprávanie, jesenné dekorácie a vyrezávané tekvice.
viac
03.02.2020
Valentín na Bojnickom zámku rozpovie príbehy o rôznych druhoch lások
Bojnický zámok bude patriť zamilovaným. Večerné prehliadky pri príležitosti sviatku svätého Valentína ponúknu 14. a 15. februára príbehy o rôznych druhoch lások.
viac
10.07.2023
Večerné prehliadky Bojnického zámku doplnia i prednášky odborníkov z múzea
Letné večery na Bojnickom zámku budú patriť aj prehliadkam nádvorí, hrobky či travertínovej jaskyne.
viac
17.08.2023
Posledné dni prázdnin na Bojnickom zámku ponúknu večerné prehliadky i prednášku
Posledné dni prázdnin na Bojnickom zámku budú patriť večerným prehliadkam nádvorí, komediálnemu predstaveniu i prednáške. Vo vybraných termínoch budú môcť návštevníci spoznať príbeh o katovi, históriu zámku i dianie v Uhorsku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %