Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.11.2016 05:14

Včelári na východe chystajú jubilejné Stropkovské dni medu


Snímka zdroj: (stropkov.sk, Martin RUSIN).


Už po desiatykrát sa v Stropkove uskutočnia obľúbené Dni medu, ktoré do mesta každoročne lákajú množstvo návštevníkov zo Slovenska i zahraničia.


Aj tentoraz pripravila Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) v Stropkove v spolupráci so samosprávou dva zaujímavé dni určené pre laickú i odbornú verejnosť. Desiaty ročník Stropkovských dní medu ponúkne počas piatku i soboty pútavý program spojený s odbornou konferenciou o včelárstve.

Podujatie začína v Kultúrnom stredisku v piatok štvrťhodinu pred desiatou. Po slávnostnom otvorení a vyhodnotení výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí ocenia víťazov súťaže O najkrajší medovník. V rámci oficiálnej časti programu prvého dňa vystúpi s odbornými prednáškami na tému včelích produktov a Chov včelích matiek a rozmnožovanie včelstiev odložencami predseda ZO SZV a zároveň hlavný organizátor podujatia Gabriel Foťko. „Pre širokú verejnosť sme počas oboch dní pripravili prezentáciu včelích produktov pre materské a základné školy, študentov a dospelých. Každoročne si svojich priaznivcov nachádza tvorivá dielňa zdobenia medovníkov, ktoré budeme aj vystavovať a chýbať nebude ani výstava detských výtvarných prác. Počas celého dňa bude k dispozícii ochutnávka a predaj rôznych druhov medu, medoviny a včelích produktov,“ priblížil Foťko.

V sobotu sa včelári zúčastnia na svätej omši, po ktorej bude nasledovať sprievod mestom. Očakávané budú výsledky súťaže o najlepší med v okrese, kde sa podľa organizátorov očakáva kvalitná konkurencia miestnych včelárov. V rámci konferencie vystúpia s odbornými prednáškami Ing. Pavol Filo (Správna výrobná prax alebo čo chcú včely a čo chcú včelári), Doc. Vasiľ Antonovič Hajdar, PhD. (Poznatky a skúsenosti pri chove karpatských včiel) a o prevencii a tlmení chorôb včiel bude prednášať Doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD. Záver podujatia je naplánovaný na 15:30 hod.

 

Autor: (msú, Peter NOVÁK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Počas medového dňa budú včelári súťažiť o najlepší med na Ondave
Medový deň spojený s prezentáciou ľudových remesiel ponúkne v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou návštevníkom možnosť ochutnať takmer 20 vzoriek medu z oblasti rieky Ondava.
viac
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
29.11.2018
Stropkovčania chystajú tradičné Dni medu
Záver novembra patrí v Stropkove už tradične obľúbeným Dňom medu, ktoré sa v tomto roku uskutočnia počas nadchádzajúceho piatka a soboty. Hlavnými organizátormi dvanásteho ročníka podujatia sú miestna organizácia Slovenského zväzu včelárov a mesto Stropkov.
viac
15.08.2020
Slnko v sieti spustilo divácke hlasovanie
Národné filmové ocenenie Slnko v sieti za rok 2019 spozná o necelý mesiac svojich víťazov. O laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť, ktorá môže od piatka hlasovať za svoj obľúbený film. Za organizátorov o tom informoval Radomír Brhlík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %