Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.02.2016 09:00

Väčšina ľudí triedenie odpadu zanedbáva. Ako ho správne triediť?


Separovanie odpadu je pre Slovákov stále problémom. (Foto: Pixabay.com)


Triedenie odpadu je pre Slovákov stále problémom. Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý bol realizovaný v septembri v roku 2015, najväčšiu pozornosť v rámci triedenia odpadu venujú obyvatelia v Žilinskom a Trnavskom kraji, najmenšiu v Bratislavskom a Košickom kraji.


Od januára 2016 vstúpil do platnosti nový zákon o odpadoch, ktorý podľa Ministerstva životného prostredia mení systém odpadového hospodárstva. ,,Dovozcovia a vývozcovia sa postarajú o vytriedený odpad na vlastné náklady, ľudia budú viac motivovaní separovať a obce podľa aktuálnych odhadov ušetria ročne až 30 miliónov eur," povedal hovorca rezortu Ministerstva životného prostredia, Maroš Stano.

,,Práve v týchto dňoch prebieha uzatváranie zmlúv o úhrade nákladov za triedený zber medzi obcami, mestami a výrobcami, ktorých zastupuje napríklad aj ENVI – PAK. Je dôležité, aby samosprávy uzatvorili zmluvy čo najskôr, inak sa môže stať, že im výrobcovia neuhradia všetky náklady za triedený zber. Stať sa tak môže vtedy, ak obec zmluvu nepodpíše, dostane sa do zlosovania a budú jej uhradené iba tzv. “obvyklé náklady”, uviedla Silvia Nosálová, riaditeľka komunikácie a marketingu spoločnosti ENVI – PAK.

 Ako správne triediť

S triedením odpadov má problém stále mnoho ľudí, ktorí často nevedia, do ktorých nádob je potrebné jednotlivý odpad vhadzovať. Zákon preto priniesol aj farebné rozlíšenie zberných nádob alebo vriec, do ktorých má občan triediť.

Do MODRÝCH zberných nádob, ktoré sú určené na triedenie papierových materiálov, zaraďujeme: noviny, časopisy, reklamné letáky, kancelársky papier, kartóny, krabice, papierové obaly a podobne.

Nepatria tu: mokrý, znečistený či mastný papier, použité plienky, hygienické potreby, asfaltový a dechtovaný papier.

Do ŽLTÝCH zberných nádob, ktoré sú určené na plastové materiály, zaraďujeme: PET fľaše od nápojov, igelitové vrecká, kelímky, fólie, polystyrén a iné. PET fľaše je potrebné pred vyhodením stlačiť, aby sa tak zmenšil ich objem.

Nepatria tu: znečistené plasty, PET fľaše z potravinárskych olejov, obaly od nebezpečných látok – obaly od motorových olejov, farieb či chemikálií.

Do ZELENÝCH zberných nádob, ktoré sú určené na sklenené materiály, zaraďujeme: nevratné obaly zo skla od nápojov, tabuľové sklo, sklenené nádoby, črepy a podobne.

Nepatria tu: keramika, autosklo, porcelán, zrkadlá, TV obrazovky a podobne.

Do ČERVENÝCH zberných nádob, ktoré sú určené na kovové materiály, zaraďujeme: konzervy, kovové obaly, alobal, kovové súčiastky a výrobky, nápojové plechovky. Tento materiál je taktiež možné odniesť do zberného dvoru či do zberne kovov.

Nepatria tu: kovové obaly, ktoré sú kombinované s iným obalom, napríklad obaly zo zubnej pasty.

 Ďalšou kategóriou sú nápojové obaly (ľudovo nazývané aj ako tetrapaky). Farba zbernej nádoby, ktorá je určená na nápojové obaly, je oranžová. V rámci jednotlivých miest a obcí sa však triedenie môže líšiť a nápojové kartóny sa triedia spolu s inou zložkou odpadu a to na základe rozhodnutia zberovej spoločnosti či obce. Vhodné je preto orientovať sa prostredníctvom popisov či nálepiek, ktoré bývajú umiestnené na kontajneroch. V prípade, že sa nápojové obaly vo vašom meste či obci zbierajú, je potrebné ich vhadzovať do zberných kontajnerov či igelitových vriec, ktoré sú na to primárne určené.

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %