Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
09.09.2024 07:55

V Zariadení pre seniorov na Garbiarskej ulici vznikne hospic


Snímka zdroj: Mesto Košice


Na druhom poschodí Zariadenia pre seniorov (ZpS) na Garbiarskej ulici chce mesto Košice do konca budúceho roka prostredníctvom svojho Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK) zriadiť hospic. TASR o tom z referátu marketingu a styku s verejnosťou informovala Jana Poľová.


Ako uviedla, SSPmK sa s projektom na vytvorenie hospicu prihlásilo do výzvy o poskytnutie prostriedkov z eurofondového plánu obnovy a odolnosti. V rámci výzvy s názvom Rozšírenie a obnova siete kamenných hospicov bol tento mestský podnik jedným z 15 úspešných žiadateľov.         

Predpokladané náklady na zriadenie hospicu s maximálnou kapacitou 20 osôb by mali dosiahnuť zhruba 900.000 eur. Výslednú cenu určí verejné obstarávanie, ktoré sa začne hneď po vydaní stavebného povolenia.

"Pri splnení všetkých podmienok bude zriadenie hospicu plne hradené z plánu obnovy a odolnosti. Potrebovali sme zariadenie takéhoto typu najmä pre našich klientov, u ktorých dôjde k zhoršeniu zdravotného stavu a budú vyžadovať paliatívnu starostlivosť. Tú im poskytneme takým spôsobom, aby sa nemuseli premiestňovať mimo nášho zariadenia na Garbiarskej ulici. Hospic bude dostupný i pre iných občanov vyžadujúcich tento typ zdravotníckej starostlivosti, ktorí nie sú našimi klientmi," uviedol riaditeľ SSPmK Anton Širgeľ.         

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka je povinnosťou mesta, aby sa postaralo a zlepšilo život najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Projekt nového hospicu, ktorý bude financovaný z eurofondov, je podľa neho jedným z týchto krokov.         

"Veľmi dobre si uvedomujeme, že zvyšovanie kvality a dostupnosti sociálnych služieb je dlhodobým procesom. Už druhý rok nám úspešne funguje novovybudované Centrum komunitných sociálnych služieb v Krásnej, ktoré dokáže zlepšiť životné podmienky až pre 46 svojich klientov," uviedol Polaček.         

Ako doplnila Poľová, v uplynulých dňoch sa okolo ZpS na Garbiarskej ulici dokončil nový chodník, ktorí využívajú klienti zariadenia a ich návštevy. Pred necelými dvoma rokmi sa v zariadení za vyše 70.000 eur zrevitalizovala oddychová zóna. V rokoch 2020 až 2021 sa tam zrekonštruovala stredná časť budovy za vyše 190.000 eur.         

Ešte predtým sa tam uskutočnili stavebné úpravy centrálnych bezbariérových kúpeľní za 25.536 eur a zakúpili nové autá na prepravnú službu a na rozvoz stravy v hodnote 48.890 eur. Okrem toho sa za vyše 116.000 eur vynovilo Zariadenie opatrovateľskej služby v bytovke na Južnej triede, ktoré takisto patrí pod SSPmK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2019
Vzniklo prvé denné zariadenie pre autistov v Košickom kraji
V Košickom samosprávnom kraji (KSK) vzniklo prvé špecializované zariadenie s ambulantnou, teda dennou starostlivosťou pre autistov. Od 1. januára tohto roka funguje pri Domove sociálnych služieb DOMKO (DOMKO-DSS).
viac
04.07.2019
Barokový mostík v Stupave v rekonštrukcii
Bratislavský samosprávny kraj revitalizuje park stupavského kaštieľa, kde sídli župný Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov. Park z 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, má prírodno-krajinársky ráz a tvorí celok s okolitými lesmi.
viac
27.08.2022
Zariadenie pre seniorov Dubina oslávilo 35. výročie svojho vzniku
V stredu 24. augusta zamestnanci a obyvatelia Zariadenia pre seniorov Dubina v Dubnici nad Váhom spoločne s vedením mesta oslávili 35. výročie jeho vzniku.
viac
18.10.2023
Mesto Bytča chce rozšíriť kapacitu zariadenia pre seniorov Jesienka
Mesto Bytča chce rozšíriť kapacitu zariadenia pre seniorov Jesienka a postaviť novú budovu. Podľa hovorkyne mesta Adriany Brziakovej má zariadenie v súčasnosti 51 klientov a jeho kapacita je naplnená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %