Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.03.2021 11:50

V Trenčianskych Tepliciach otvorili Galériu pri Labuťom jazierku


Úlohy sa bravúrne zhostil slobodný umelec Rastislav Jakubek – Nomad.


V čase zákazu vychádzania v kúpeľnom mestečku predstavili 16. marca peknú myšlienku, ako obyvateľom i návštevníkom mesta spríjemniť prechádzky naprieč kúpeľným parkom.


Rastislav Jakubek – Nomad osem pôvodných historických pohľadníc dotvoril do modernej podoby a zvečnil ich na plátne. Umiestnené sú v kúpeľnom parku pri jazierku, čím symbolicky vytvárajú galériu pod holým nebom.

„Dovedna ide o 8 historických pohľadníc, ktoré sú vytlačené na plátne a akoby osadené v historickom ráme, čím sa znásobuje dobový podtón. Hlavným posolstvom je priniesť v aktuálnej situácii návštevníkom kúpeľného parku pridanú hodnotu, keďže momentálne nemôžu navštevovať galérie či iné typy kultúrnych podujatí. Zároveň ide o miesto, kde sa môžu odfotiť a odniesť si tak unikátnu spomienku z návštevy Trenčianskych Teplíc. Tak ako mnohé z aktivít našej oblastnej organizácie cestovného ruchu, aj v tomto prípade sa projekt uskutočnil vďaka finančnej podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR,“ uviedla výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Michaela Fedorová.

Autora vynovených pohľadníc v Trenčianskych Tepliciach nemuseli pre túto spoluprácu hľadať dlho. Voľba bola jasná – dali šancu lokálnemu slobodnému umelcovi Rastislavovi Jakubekovi s umeleckým menom Nomad. Ten žije v Trenčianskych Tepliciach a vo svojej tvorbe sa zaoberá širokou škálou originálneho grafického dizajnu, tvorbou umeleckých malieb v exteriéri aj interiéri. „Pán Jakubek pre nás už vytvoril originálny exteriérový šat našej Turisticko-informačnej kancelárie (TIK) a s jeho prácou sme nadmieru spokojní. Aj preto sme v tomto prípade nadviazali na osvedčenú spoluprácu a podporili sme tak činnosť miestneho umelca v náročných časoch pandémie,“ dodáva M. Fedorová.

Radosť z tejto príležitosti neskrýva Rastislav Jakubek. „Na každej pohľadnici som pracoval tri dni. Veľa času si vyžiadalo kolorovanie a dotváranie detailov, ktoré na historických pohľadniciach zanechal zub času. Vdýchol som im sviežu farbu a nový rozmer vnímania,“ povedal umelec.

ooo

Rastislav Jakubek – Nomad od roku 1995 tvorí graffiti– streetart. Počas tohto obdobia vytvoril množstvo malieb sprejom. Tvorbe dominuje originálny dizajn, štylizované písmo, kaligrafia a experimentovanie s abstrakciou. Azda najvýraznejšou umelcovou tvorbou v regióne je bezpochyby podchod na Sihoť (alebo aj zo Sihote) v Trenčíne pri ZUŠ K. Pádivého, kde je autorom návrhu i realizácie diela. Jeho zásluhou svoje farby spestrili aj šedé schody v areáli ZŠ na Východnej ulici v Trenčíne, ktoré sa premenili na originálne schodisko, ktoré chodia obdivovať ľudia zo širokého okolia.

Autor: (msú-bzaj)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach. Značka sa sťahuje, tradícia zostáva
Fanúšikovia filmového festivalu si za 23 rokov zvykli na ArtFilm v Trenčianskych Tepliciach. Po rozhodnutí organizátora podujatia o jeho presune do Košíc na Slovensku pribudne ďalšie ambiciózne podujatie.
viac
19.11.2017
Výstava fotografií odzrkadľuje pocity a nálady tvorcov
Tematickú výstavu fotografií pod názvom Svet mojimi očami pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a členky fotokrúžku PaSA Turčianske Teplice.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
04.03.2021
Trenčianske Teplice sú ďalšou samosprávou využívajúcou aplikáciu SOM
Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice je ďalšou z takmer 40 slovenských samospráv, ktoré začali využívať mobilnú aplikáciu Správy o meste (SOM). Oficiálne ju spustili v pondelok (1. 3.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %