Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.11.2017 01:38

V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov


Na snímke vysadené mladé stromčeky v školiacom stredisku mladých včelárov, ktoré vytvoril Slovenský zväz včelárov v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: (Adriana HUDECOVÁ, tasr).


Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.


Zámerom projektu Školiace stredisko mladých včelárov bolo vytvoriť v skanzene priestor s ukážkou tradičného včelárstva na dedine, návrat do minulosti, kedy každá škola mala svoj sad s ovocnými stromami, o ktorý sa staral učiteľ.

V areáli skanzenu bol vysadený ovocný sad s tradičnými drevinami a zátišie s ovocnými kríkmi. Oddychové miesta, neskôr v tieni stromov, budú využívať návštevníci skanzenu na oddych s krásnym výhľadom na Ľubovnianský hrad. Vďaka podpore z programu Zelené oázy vytvorili pracovníci skanzenu miesto s lavičkami, kde budú prebiehať prednášky spolu s ukážkami pri úľoch a taktiež osadili informačné tabule s vysvetlením roku včelára a životom včely. V ich blízkosti sa nachádza interaktívna drevenica s tradičnou pecou, kde bude možné ukázať aj výrobu včelých produktov s odbornou prednáškou pre základné a stredné školy a  včelárske kurzy.

„Pevne verím, že miesto vytvorené vďaka Nadácii Ekopolis v rámci projektu Zelené oázy bude využité nielen včelármi zo Starej Ľubovne, ale aj širokou verejnosťou návštevníkov skanzenu,” uvádza Dušan Janický, správca skanzenu.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %