Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.04.2024 10:04

V sobotu bude komentované pozorovanie vtáctva na Trnavských rybníkoch


Ilustračná snímka, zdroj: birdwatching.sk


K tohtoročnému Dňu vtáctva pripravila trnavská pobočka SOS/BirdLife Slovensko Vtáctvo trnavské komentované pozorovanie vtáctva v chránenom areáli Trnavské rybníky. Bude v sobotu (6. 4.) od 15.30 h, zraz je v amfiteátri susediacej rekreačnej oblasti Kamenný mlyn. Informovali o tom organizátori.


"Vychádzka s názvom Vítanie vtáčieho spevu na Trnavských rybníkoch je nenáročná, vhodná pre všetky vekové skupiny, trvať bude asi 1,5 hodiny," uvádzajú. Trnavské rybníky sa nachádzajú na rozhraní katastrálnych území Trnavy a obce Hrnčiarovce nad Parnou. Majú rozlohu vyše 38 hektárov, predstavujú významný typ vodného a močiarneho biotopu na Trnavskej pahorkatine, okolie lemujú zvyšky lužného lesa. Registrovaných je tam okolo 150 chránených druhov vtákov, systém rybníkov slúži aj ako študijná plocha považskej migračnej línie vodného vtáctva. Sú hniezdiskom vzácnych druhov, ako chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, sokol sťahovavý, strakoš červenohlavý, chriašť bodkovaný a iné. Prvá zmienka o tejto lokalite pochádza zo 16. storočia, celú rybničnú sústavu dobudovali až v rokoch 1955 a 1956. Územie vyhlásili za chránený areál v roku 1974.       

Podujatie Vtáctva trnavského pripomína osobnosť prírodovedca, ornitológa a entomológa, priekopníka ochrany prírody v Uhorsku Ota Hermana (1835 - 1914). "Prvého apríla 1906 bola podpísaná Medzinárodná konvencia o ochrane užitočného vtáctva, avšak už v roku 1900 bola na území Rakúsko-Uhorska oficiálne ustanovená akcia pre školy s názvom 1. apríl - Deň vtákov a stromov, za ktorú vďačíme Otovi Hermanovi, rodákovi z Brezna," uvádzajú organizátori.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.08.2019
Na Kamennom mlyne pribudne vyhliadková veža
Kamenný mlyn bude bohatší o ďalšiu atrakciu. K náučnému chodníku, ktorý mestská samospráva inštalovala v minulom roku, pribudne vyhliadková veža na pozorovanie vtáctva a prírodného zázemia Chráneného areálu Trnavských rybníkov. Realizačný projekt má byť do jesene hotový.
viac
31.03.2020
Ochrana dravcov žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní k vtákom
Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní a pohybovali sa len po vyznačených trasách. V týchto dňoch chodí do prírody viac ľudí ako obyčajne, čím dochádza k rušeniu vtáctva, ktoré je spravidla neúmyselné.
viac
10.07.2020
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %